Katarina,28: Många tycker nog att det är lyxproblem

RELATIONER

Så ung och så duk ig.

Det var vad Ka arina Pie rzak, 28,alltid fick höra.

Men så en dag brast det .

Katarina Pietrzak har alltid varit ambitiös.Direkt efter gymnasiet började hon jobba som lärarvikarie medan hon pluggade på kvällarna.Därefter blev

det journalisthögskolan.Måndagen ter examen klev hon upp på Sveriges Radio Örebro och började sitt jobbliv.

Allt gick som på räls.

– Jag jobbade mycket.Gav 180 procent.Inte bara på jobbet –jag var engagerad i facket och höll på med musik, och så familjen och vännerna,säger Katarina Pietrzak. Förrförra våren började det ta emot. Hon minns det lite suddigt.Hon kommer ihåg att hon länge mått uruselt.

Hon glömde bort saker,fick yrsel,var arg och nedstämd.

– Jag kände att jag tappat fotfästet. Men tanken på att hoppa av gav mig ännu mer magvärk.Bara tanken på alla man skulle ringa och berätta om allt.

Katarina var sjukskriven i fyra månader. Hon läste om andra som liksom henne mådde dåligt eller blivit utbrända, men ingen talade om varför man driver sig själv så hårt.

– Många tycker säkert att det är lyxproblem.Vi är de som valt att gå in väggen.Men det är stressande att leva upp till bilden av att vara ung och duktig.Och väldigt bekvämt för arbetsgivare med duktiga unga tjejer.

Det blev en bok med namnet ”ung?Och så duktig!” Här pratar hon själv och andra kvinnor om att räcka eller att inte göra det.

– Det har blivit en samhällsnorm vara lyckad.

Nu är hon tillbaka på jobbet igen, gravid i åttonde månaden.Och något har hon lärt sig,även om det är svårt inte alltid vara duktig.

– Jag kämpar varje dag med att säga nej utan att få dåligt samvete.En dag när jag var på landet stängde jag av mobilen.Det hade jag aldrig vågat tidigare.

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM