Sätt halsbandet strax under knäet

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNHALL
Small, medium eller large? Formgivarna Marie-Helene Bornhall och Elsa Arvidsson tycker att knäsmycket passar alla sorters ben.
RELATIONER

Glöm piercing i tungan och konstiga ringar på tårna. Nästa trend inom smycken är ett halsband - under knäet.

Den nya trenden är än så länge i sin linda, och finns på galleri Signerat silver i Stockholm. Men formgivarna Marie-Helene Bornhall och Elsa Arvidsson tror på sin idé. Alltfler vågar pröva nya och udda sätt att pynta sin kropp. Knäsmycket ligger rätt i tiden.

Utbildade vid konstfack

- Man är så van vid att ha smycket på handen eller runt halsen. Det är roligt att få ha det någon annanstans, säger Marie-Helene Bornhall.

Både hon och Elsa Arvidsson är utbildade vid Konstfackskolan i Stockholm. Elsa är egentligen glasdesigner. Men just knäsmycket har de två formgivarna arbetat fram tillsammans.

Idén till det nya smycket fick de från strumpebandet. Men i stället för att smita hårt om benet vilar smycket löst mot vaden.

För säkerhets skull finns olika storlekar: small, medium och large. Alla ben är ju inte smala och vältränade. Det är lätt att spräcka ett smycke som sitter för tajt.

- Man kan ha smycket under långbyxorna också. Det är känslan av att vara fin som är det viktiga. Precis som när man köper extra fina och dyra underkläder, säger Marie-Helene Bornhall.

Smycke för män

Det nya knäsmycket finns bara i en första begränsad upplaga och är inte precis billigt. Materialet är äkta pärlor, onyx och glas på pärlsilke - alltså snöre - i olika färger.

Så småningom ska det bli ett knäsmycke för män också. Som omväxling till den gamla vanliga klackringen, halskedjan och klockan. Och kanske, om några år, billiga knäsmycken för massproduktion.

Katarina Sternudd