Winbergs korståg mot sexbrotten

...startade på travbanan

RELATIONER

Förr var det rusning på prostitutionsstråken efter travet.

I går blev Solvallatravet startskott för regeringens kampanj mot kvinnohandel och sexköp.

Foto: MATS STRAND
STARTSKOTT PÅ SOLVALLA Jämställdhetsminister Margareta Winberg talade på Solvalla i går när regeringens kampanj mot kvinnohandel och sexbrott körde i gång.

– Hoppas att ni vinner pengar i kväll ? och att ni använder dem väldigt väldigt väl, förmanade jämställdhetsminister Margareta Winberg den i huvudsak manliga publiken.

Förr var kopplingen tydlig: när travet slutade var det högtrafik på prostitutionsstråken. Också efter införandet av sexköpslagen 1999.

– Men förra våren upphörde tendensen plötsligt, säger Anders Gripenlöf på polisens prostitutionsgrupp i Stockholm.

Han tror att vissa slutat köpa sex, medan andra i stället går till förtäckta bordeller. Kent Öhlander, evenemangschef på Solvalla, tror det förekommer att hallickar knyter upp kunder ute på travet, liksom att män får skjuts till klubbar efteråt.

– Vi jagar inte torskar. Men vi vänder oss mot att det förekommer.

Första loppet för kvällen döptes om till Kvinnofridsloppet och Margareta Winberg höll i prisutdelningen.

– Det är säkert många som är arga, som inte tycker att trav hör ihop med prostitution. Men jag tror att många fler tycker att det är okej, säger Margareta Winberg.

Var åttonde svensk man säger sig någon gång ha betalt för sex, enligt Folkhälsoinstitutet. Om en vecka ska alla svenska män få möta en provokativ affischkampanj på temat.

– Vi vill få män som köper sex att förändra sitt beteende, säger Margareta Winberg.

– Vi vill nå alla de andra och få dem att aktivt ta avstånd. Att de säger ifrån när till exempel tjänsteresan spårar ur och någon vill gå på porrklubb.

Den svenska kampanjen är ett samarbete med sju andra länder i Norden och Baltikum. Men förutsättningarna skiljer sig markant.

I Estland handlar kampen om att få polisen att börja leta efter de omkring 500 kvinnor som varje år försvinner spårlöst.

Hur kan man stoppa

Christina Vallgren