40+stjärnorna rasar: Ge oss fler jobb!

Ny film: Sharon Stone och Rosanna Arguette protesterar mot det unga filmidealet

RELATIONER

Släng dig i väggen, Lara Croft! Hollywoods 40+stjärnor Sharon Stone, Rosanna Arquette och Whoopi Goldberg rasar mot det unga kvinnoidealet i en ny dokumentär.

– Mogna kvinnor måste få fler filmroller, kräver de.

Foto: REUTERS
Sharon Stone är en av de intervjuade i Rosanna Arquettes film. Här är de båda i Cannes för att göra reklam för filmen.

– Mogna kvinnor måste få fler filmroller, kräver de.

Hollywoods främsta skådespelerskor har tröttnat på att förlora roller till 18-åriga nykomlingar med silikonbröst. I en ny dokumentärfilm som visades under Cannesfestivalen i torsdags talar 25 kända skådespelerskor ut om jakten på evig ungdom och ilskan över att fler rynkor alltid innebär färre roller.

Filmen, som är producerad av skådespelerskan Rosanna Arquette, 42, känd från filmer som ”Susan var är du”, är ett direkt resultat av att hon börjat känna sig överkörd av yngre förmågor. Hennes kvinnliga kollegor känner likadant.

Sharon Stone, 44, berättar att hon ibland känner sig som ett arkeologiskt fynd. Hon vill kunna spela kvinnor i sin egen ålder och menar att det är viktigt att kvinnor i filmbranschen pushar varandra i stället för att konkurrera.

Whoopi Goldberg, 52, bannar det trådsmala idealet:

– Min rumpa förföljer mig. Efter 45 har den blivit större och det finns inget jag kan göra åt saken – motion hjälper inte.

Men plastikkirurgi är det inte tal om. Hollywood får acceptera henne som hon är, menar hon.

Salma Hayek, 33, tror sig ha en del av lösningen:

– Det behövs fler kvinnliga manusförfattare och regissörer. Vi kvinnor har mycket att dela med oss av och det måste vi ta ansvar för, säger hon.

Dokumentären heter ”På jakt efter Debra Winger” och visas utom tävlan på Cannesfestivalen.

Hanna Blanksvärd