Polisen kämpar mot kvinnovåld

Brotten utreds på en vecka - inte ett halvår

RELATIONER

Nu ska det ta en vecka att utreda våldsbrott mot kvinnor och barn – inte ett halvår.

– Det är bedrövligt att kvinnomisshandel ska behöva konkurrera med bilstölder, säger Margaretha Engberg, 38, utredare på familjevåldsenheten.

Foto: ÅSA SJÖSTRÖM
Tar krafttag Margaretha Engberg, Kerstin Kjellberg och Marika Yngbäck tillsammans med biträdande chef Jan Friberg på den nya familjevåldsenheten.

Långa väntetider och ärenden som valsat runt på olika enheter. Så har situationen sett ut i Stockholm söderort, med ungefär 250 000 invånare.

Nu ska alla fall av misshandel och sexualbrott som främst drabbar kvinnor och barn samlas på den nya familjevåldsenheten i Västberga. Den har funnits i två månader och bara under april kom det in 195 anmälningar.

– Jag vill att anmälningarna ska öka. Det skulle spegla ett större förtroende för polisen, säger kriminalinspektör Leif Johansson, 52, projektledare för den nya satsningen.

Målet är att brottsoffret inte ska behöva vänta på att få hjälp. Max en vecka är målet.

För att nå dit satsar man på flera förändringar som fler utredare och åklagare som arbetar tillsammans.

Margaretha Engberg arbetar som utredare på familjevåldsenheten.

Hon har precis tagit emot ett samtal från en 17-årig tjej som blivit slagen av sin pojkvän.

– Man måste bli medveten om att misshandel mot kvinnor är ett brott. Det är något man ska lära sig tidigt – i skolan.

Margaretha träffar dagligen kvinnor och barn som blivit utsatta för misshandel eller sexuellt våld av någon närstående. Hon, och de andra utredarna, är överens om att familjevåldet måste tas på större allvar.

– Barn som sett och hört den ene föräldern slå den andre är ofta utsatta, säger kollegan Kerstin Kjellberg, 44.

Kriminalinspektör Leif Johansson håller med om att det måste satsas mer på barnen.

– Undersökningar om våld mot kvinnor visar att det finns ett stort mörkertal. Men hur är det egentligen med barnen? Familjevåldet har så många ringar på vattnet och vi måste bli bättre på att reagera i tid.

Familjevåldsenheter finns sedan tidigare i Malmö och Uppsala. Leif Johansson vill starta fler i Stockholms län. Margaretha Engberg hoppas på speciella familjevåldsenheter i hela landet.

– De här brotten ska inte behöva konkurrera med andra. Det går inte att jämföra en misshandlad kvinna med en stulen bil.

20000 kvinnor blir misshandlade varje år

Susanna Wiberg