BB-krisen drabbar hela Sverige i sommar

RELATIONER

Redan i dag skickas gravida kvinnor som ska föda, iväg från sjukhus på grund av överbeläggning.

I sommar blir situationen ännu värre.

Gravida riskerar att antingen motas i dörren.

Eller bli hemskickade några timmar efter förlosssningen.

Det ser illa ut för BB i Stockholm, Malmö och på Universitetssjukhuset i Umeå.

I hela Sverige råder det akut brist på barnmorskor. En rundringning som aftonbladet.se gjort visar att många förlossningsavdelningar runt om i landet har problem med att rekrytera personal. Men i Stockholm är situtationen värst.

70 avvisade från Karolinska

Karolinska sjukhuset har sedan årsskiftet tvingats avvisa drygt 70 kvinnor varje månad, enligt Svenska Dagbladet. Kvinnor som - om de har haft tur - har kunnat tas emot av andra sjukhus i Stockholm. Annars är det orter som Södertälje, Nyköping och Uppsala som gäller för den födande stockholmskvinnan.

Även på andra sjukhus i landet får man ibland avvisa kvinnor.

- Vid två tillfällen för några veckor sedan fick vi skicka två till Lund, säger Ulla-Britt Andersson som är chefsbarnmorska på Malmö Allmänna Sjukhus. Hon försäkrar dock att det är sällsynt att de avvisar födande kvinnor.

Brist på barnmorskor i landet

Problemet beror inte på platsbrist – sjukhusen är nog stora. Det är bristen på barnmorskor som är flaskhalsen. I Umeå är det värre i år än tidigare.

- Innan vi började lägga ut semester och barnledighet så saknade vi minst tre heltidstjänster per dygn, säger Eva Falk som är avdelningschef för förlossningen på Umeå Universitetssjukhus. Eftersom det slutgiltiga schemat inte är klart så kan hon inte säga en exakt siffra - men den kommer att stiga.

I Stockholm är det som vanligt kris.

- Vi skulle behöver 3 till 3,5 barnmorskor till per dygn för att ha den kapacitet vi önskar, säger Nicole Silverstolpe-Gatan som chefsbarnmorska på Danderyds sjukhus.

Även i Malmö är det brist på barnmorskor. Ändå ser situationen något bättre ut än förra året.

- Vi saknar ungefär 1 till 1,5 barnmorskor per dygn men det kommer att gå vägen ändå, säger Ulla-Britt Andersson som är chefsbarnmorska på Malmö Allmänna Sjukhus.

Extrapengar bekostar övertid

I Malmö och Umeå har man delvis löst problemet med brist på barnmorskor genom att skjuta till extra pengar till den som jobbar extra utöver sina ordinarie pass.

- Man får 700 kronor i påslag om man jobbar extra, säger Ulla-Britt Andersson. I Umeå har man ännu inte fastställt summan men den blir enligt Eva Falk något liknande.

I den mindre staden Hudiksvall är det inga problem på förlossningsavdelningen och BB.

- Förra året var problematiskt men i år har vi haft tur. Vi har fått alla vikarier vi behöver, säger Margitta Gustavsson som är avdelningschef på förlossningen och BB. Margitta Gustavsson berättar att två av de fyra sommarvikarierna ville prova att arbeta på en mindre förlossningsavdelning. Margitta Gustavsson tror att problemen med förlossningsvården delvis är storstadsrelaterade.

- Här på landet skickar vi inte iväg någon som kommer till oss, säger hon och skrattar.

De friska kvinnorna skickas vidare

Det är illa i hela Stockholm men värst är det i Danderyd där patienthotellet och sex förlossningssalar stänger under sommaren.

- Vi kommer att stänga normalavdelningen från och med den tionde juni till den första september, säger Nicole Silverstolpe-Gatan.

Det betyder att sjukhuset tar emot färre kvinnor än normalt. De kvinnor som kommer dit med en normal förlossning skickas med stor sannolikhet vidare till det näraliggande privata alternativet Stockholm BB som inte tar emot kvinnor med komplicerade förlossningar.

Kvinnor och barn med medicinska problem är de som först och främst får vård på sjukhusen. De med mindre komplicerade förlossningar slussas runt i betydligt högre utsträckning.

Så ser det ut på tre av de största sjukhusen i Sverige:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM