”Jag vägrar gå hem direkt efter förlossningen”

Höggravida Malin Berghagen rasar mot BB-krisen

RELATIONER

Malin Berghagen Nilsson är gravid med sitt fjärde barn, som föds i sommar. Som omföderska riskerar hon att skickas hem någon timme efter förlossningen.

- Jag skulle vägra. De får kasta ut mig i så fall, säger Malin Berghagen.

Foto: Joachim Lundgren

I hemmet i Järvsö väntar Malin Berghagen sitt fjärde barn. Nästa månad är det dags och hon förbereder sig som bäst för att allt ska gå bra. Och upprörs över att BB-situationen ser ut att bli lika usel som vanligt i sommar.

- Det är jättetråkigt att det är så här. Om det är någon gång i livet man behöver stöd så är det vid förlossningen, säger Malin Berghagen, till aftonbladet.se.

Som omföderska riskerar hon dessutom att bli utan BB-plats och att skickas hem direkt efter förlossningen.

Malin Berghagen kan inte tänka sig att lämna BB så snart.

- Det är så otroligt viktigt att få sina två, tre dagar där man ser att barnets amning kommer igång och att man får ha sina dagar av gråtattacker, säger hon.

Förstår rädslan

Malin Berghagen vet att det kan uppstå problem. Senast hon fick barn – dottern Linn – var hon på Danderyd i Stockholm. Då var personalen tvungen att gå av sitt pass precis i slutet av förlossningen.

- De fick inte vara kvar. Sådana regler gör att man blir tvärförbannad. Jag blev helt hysterisk, man är ju inte sig själv. Man har ont och vill bara att allt ska vara över. Och då ska tryggheten gå och ersättas av en främmande person.

Räddningen blev den duktiga personalen. Tillsammans kämpade de ut barnet och barnmorskan hann precis stämpla ut i tid.

- Men jag kan verkligen förstå rädslan. Kommer det finnas någon där? säger Malin Berghagen.

”BB borde få massor av pengar”

Mest upprörd blir hon över att problemen aldrig rättas till. Att situationen uppstår år efter år och att avdelningar fortsätts läggas ned.

- Det borde verkligen ges massor av pengar till BB. Mitt närmaste BB, i Bollnäs, var alldeles fantastiskt och det lades ned förra året.

I juni när Malin Berghagen får sitt fjärde barn tvingas hon i stället resa 45 minuter till Hudiksvall.

- Jag har bett min barnmorska här i Järvsö att följa med som vän. Då vet jag att jag inte hamnar i den här situationen igen.

Samtidigt känner hon en oro. Hinner man fram i tid? Kommer det att finnas hjälp att få?

- Jag förbereder mig så mycket som möjligt. Jag läser och ser till att jag känner mig lugn. Även Tommy förbereder sig, säger Malin Berghagen.

Läs också:

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM