Fler kvinnor tjänar mycket mer

Var femte som tjänar mer än en miljon är en kvinna

Foto: Stefan Lindblom
Vill ha markservice Monica Wallter är en av de knappt 8 000 svenska kvinnor som tjänar mer än en miljon om året. Hennes råd till tjejer som vill bli framgångsrika är att lägga ner mycket tid på arbetet och se till att markservice, som barnpassning och städhjälp, är ordnad. Då slipper man dåligt samvete och kan ägna fritiden åt barn och familj.
RELATIONER

Sverige får alltfler rika kvinnor.

År 2000 tjänade 7 600 kvinnor mer än en miljon om året.

I lyxtidningens Connoisseurs prenumerantregister blir kvinnorna fler, medan IT-killarna efter börsnedgången fått vänja sig att vara utan tidning.

Monica Wallter, 45, är vd för Probi. Förra året tjänade hon drygt en miljon kronor. Hon gillar inte katter och reser mycket. Hon handlar sällan på Konsum och har barn.

Precis som den genomsnittliga svenska rika kvinnan, enligt de undersökningar som Connoisseur gjort på sina läsare. En tidning du får gratis om du tjänar mer än 900 000 kronor om året.

– För fyra år sedan när vi startade var 18 procent av våra läsare kvinnor. Nu är de 30 procent, säger Susanne Ytterskog, vd på Connoisseur.

På sistone har många män i IT-branschen hört av sig om att det inte längre dimper ner någon tidning i brevlådan. Många av dem som tjänade stora pengar på IT-boomen får klara sig utan tidning nu när börsen har gått ner.

– Vi har en hel pärm med kontoutdrag från folk som har sina pengar utomlands och vill ha tidningen. Men det är taxerad inkomst som gäller, säger Erik Leander, administrativ chef på Connoisseur.

Nästan var femte person som tjänar mer än en miljon om året är i dag kvinna visar statistik som Aftonbladet tagit fram från Statistiska centralbyrån. För fem år sedan var de 13 procent. I absoluta tal har antalet femdubblats.

– Det är positivt att fler kvinnor nu blir bedömda på samma grunder som män. Jag märker att det kommer fler och fler kvinnor på betydande befattningar, säger Monica Wallter.

Hur ser man på dig som är kvinna och tjänar mycket?

– Att prata om att tjäna pengar leder till viss blyghet både hos män och hos kvinnor. Spontant tycker folk det är positivt att en kvinna har framgång. Det är självklart att kvinnor som jobbat hårt och lagt ner mycket tid på sitt arbete vill ha lika mycket betalt som en man.

Blir man lyckligare av pengar?

– Jag ska inte förneka att det är skönt att inte behöva tänka på varje utgift. Jobbar man mycket är det skönt att ha pengar att kunna göra det man vill göra på fritiden.

Rik kvinna går inte på Konsum

Källa: Connoisseurs läsarundersökningar.

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM