– Vi har nära till känslor

Eva Rydberg & Birgitta Johansson

RELATIONER
Foto: Åsa Sjöström

Eva Rydberg tänkte att dottern Birgitta kanske skulle tröttna på teaterlivet. Men hon fick fel. Nu står de på scenen tillsammans.

Birgitta har mer eller mindre vuxit upp på teatern. Sena kvällar bäddade Eva åt Birgitta under sminkbordet i logen

eller på ett par stolar.

Vad betyder ni för varandra?

– Mycket. Ett liv utan Birgitta hade jag inte klarat av. Det är så kul att arbeta tillsammans. När Birgitta står på scenen brukar jag stå och titta på henne i kulisserna, det är ljuvligt.

– Jag kan inte tänka mig att vara utan mamma. Jag har så mycket minnen tillsammans med henne. Även när hon inte är där så hör jag alltid hennes röst i mig.

Vad är det viktigaste ni har lärt varandra?

– Mamma har lärt mig att tänka mig för på ett bra sätt. Att se vart jag är på väg och att ha fötterna på jorden.

– När Birgitta var liten hände det ibland att hon kom hem och var ledsen över vad någon kompis hade gjort. Men trots det fick Tony och jag aldrig säga ett ont ord om hennes kompisar. Då sa hon bara: ”Tyst, ni får inte prata

illa om mina vänner.” Jag tycker att det är bra.

Vilka sidor tycker ni mindre om hos varandra?

– Mamma är överbeskyddande. Som att hon ofta visar mig tidningsartiklar om farliga saker som kan hända. Sist var det om hur farliga fästingar är.

– Men jag vill ju bara hjälpa till. Min far var likadan. Hans kloka ord har räddat mig många gånger. Man måste vara rädd om sig själv. Att Birgitta ibland blir sur när jag bara vill hjälpa till är väl det jag tycker mindre om.

På vilket sätt är ni lika?

– Birgitta och jag är energiska båda två. Vi tycker om människor och gillar att hjälpa till. Sedan har vi ju många gemensamma intressen, som teater.

– Mamma och jag har nära till våra känslor och lätt för att gråta.

Hur är er relation?

– Ibland frågar folk mig hur jag kan jobba tillsammans med min mamma. Men vi har alltid haft så kul tillsammans och bråkar aldrig.

– Ja, på jobbet är jag nog mer som en syster. Som en storasyster med mycket kärlek till sin – mycket yngre – lillasyster. Hemma är jag mer mamma.

Firar ni mors dag?

– Ja, då går vi ut och äter på någon läcker restaurang.

Sara Malmheden

ARTIKELN HANDLAR OM