Kvällsmöten får bli frukostmöten - annars hoppar Axén Olin av

RELATIONER

Småbarnsmamman Kristina Axén Olin, 39, (m) satsar på att bli Stockholms finansborgarråd i höst.

För att klara det vill hon göra om de sena kvällsmötena med whisky till frukostmöten.

- Går det inte hoppar jag av.

Foto: Lotte Fernvall
Kristina Axén Olin med barnen Magnus, 5 och Cecilia, 7.

Anledningen till att hon till slut valde att ta det mest krävande politikerjobbet i Stockholm var allmänhetens inställning.

- De vill vara företrädda av dem som lever i samma situation som de gör. Det får inte vara så att politiker bara är vissa kön och över 50.

Därför tänker hon fortsätta att vara en engagerad mamma till Cecilia, 7, Magnus, 5, och Maria, 1, bland annat genom att förändra möteskulturen.

Omodernt ledarskap

- Jag varken vill eller kan vara borta från mina barn fem kvällar i veckan. Varför måste budgetförhandlingar vara på natten med whisky och jordnötter när man lika gärna kan ha frukostmöten? Det måste också gå att ha mycket mer effektiva och kortare möten.

Hon menar att politiken på många sätt är omodern i sitt ledarskap.

Tror de är oersättliga

- Jag vill skapa ett lag. Jag är ersättlig, vilket många politiker inte verkar tro att de är.

Och det tänker hon vara även i höst. Har barnen 40 graders feber måste det vara okej att vara hemma med dem, menar hon. Likaså att ta med dem på möten.

- Det finns säkert de som har synpunkter på det. Men det får man försöka blunda för.

Johanna Essevelds intervjuer visar att bakom varje politiker finns en partner, släkt eller en barnflicka. Så också för Kristina Axén Olin:

Turas om att hämta barnen

- Jag tror man måste ha någon som åtminstone delar hushållssysslorna. Jag och min man turas om att hämta barnen, det är jätteviktigt. Men jag vill inte vara tvungen att ha städhjälp eller barnflicka. Jag vill träffa mina barn varje dag.

Christina Larsson