Gift med barn – då sjunker potensen

Ny forskning: singelkillar har större sexlust än gifta pappor

RELATIONER

Singel?

Passa på och lek av dig.

När du blir pappa sjunker sexlusten, visar en ny studie.

potent pappa? Al och Peggy Bundy i teveserien ”Våra värsta år”.

Singelmän har högre halter av testosteron än gifta män med barn.

Det har ett forskarlag på Harvard-universitetet i USA upptäckt, skriver tidningen New Scientist.

Kroppen uppmanar mannen att vara trogen genom att minska på testosteronet, förklarar forskarna. En ensamstående man uppmuntras omvänt att söka rätt på en partner.

Tidigare forskning tyder på samma sak: bland monogama fågelarter sjunker hannens testosteronhalt när han bildat par och börjat ta hand om ungarna.

Uppmuntrar pappan till trohet

För att ta reda på om samma sak gäller människan undersökte forskarna saliven från 58 män som var singlar, gifta eller gifta med barn. Resultatet var entydigt: testosteronhalten var låg hos gifta men allra lägst hos gifta pappor. Forskarnas slutsats är att umgänget med fru och barn får kroppen att minska på testosteronet för att uppmuntra pappan att stanna hemma och ta hand om familjen.

Jämför med män som separerat

Nu vill forskarna ta reda på vad som ligger bakom skillnaden mellan gifta män och gifta män med barn. Det gör de genom att jämföra hormonnivåer mellan gifta pappor med män som separerat men har delat vårdnad. Då hoppas de få svar på om det är äktenskapet eller faderskapet som får testosteronet att minska.

Hanna Blanksvärd