Är du en hönspappa?

RELATIONER

Han oroar sig ständigt för sina döttrars väl och ve. Ringer för ofta. Lägger sig i.

Forskningen har hittat ett nytt fenomen: unga kvinnor som inte lider av frånvarande fäder - utan av alltför närvarande.

En ny papparoll är född: hönspappan.

När psykoterapeuten Ulla Grebo och psykologen Hanna Ginner på psykoterapiinstitutet i Stockholm tittade på intervjuer med unga tjejer som sökt psykoterapi upptäckte de att de pratade om sin pappa på ett nytt sätt. Problemet var inte att han inte fanns i deras liv, utan att han fanns där för mycket.

Påträngande fäder

- Traditionellt sett finns en bild av mammor som inte vill släppa taget om sina barn. Nu upptäckte vi en ny grupp: papporna som klamrar sig fast, säger Hanna Ginner.

De här tjejerna som är mellan 18 och 25 år ville forma sitt eget liv och tyckte att pappan var påträngande i sitt sätt att ta kontakt, berättar hon och understryker att det är döttrarnas upplevelse av sin pappa som de beskriver. Hur papporna själva uppfattar sitt faderskap har de inte studerat.

Har svårt att säga nej

Kvinnorna berättade att deras pappor lägger sig i för mycket av deras liv och berättar om problem som de inte vill höra talas om.

- De har svårt att säga nej. De gillar ju sin pappa och har svårt att uttrycka vad de känner på ett bra sätt.

I döttrarna berättelser har de hittat ytterligare två nya pappatyper:

Den konkurrerande pappan: Han har under uppväxten tävlat med sin dotter och det är alltid han som vinner. När hon var liten hoppade han högre och sprang snabbare. När hon blir äldre fortsätter han att konkurrera när det gäller intressen och yrkesliv.

Den kritiska pappan: Han vill vara delaktig i sina barns liv och ger hela tide goda råd. Han vet ju hur det är. Dottern upplever detta som att hon inte duger.

- Det här är inte dumma, elaka pappor. Det handlar om pappor som befinner sig i en brytningstid. De har inte hunnit skolas in i den moderna papparollen, säger Hanna Ginner.

Höga förväntningar

Förväntningarna på dagens pappa är helt annorlunda än vad de var på deras egen pappa, menar hon.

- Det är den första generationen av pappalediga pappor, som har en helt annan känslomässig relation till sina döttrar. Den är oerhört värdefull, men det är inte alltid lätt.

Är du en hönspappa?

Christina Larsson