Otrohet - förbjudet och lockande

RELATIONER

Snedstegs-trenden fortsätter att fascinera oss. I filmen "Unfaithful" inleder gifta Connie Sumner en affär med snygga och farliga Paul Martel. Och otroheten får ett nytt - och mer mänskligt - ansikte.

Foto: GETTY/PRB/THE IMAGE BANK
Otrohet fortsätter att fascinera.

Filmen har blivit en succé hemma i USA. Även här i Sverige verkar biopubliken gilla "Unfaithful".

Anledningen lär vara ämnet - och sättet det skildras på.

I "Unfaithful" målas en otrohetsaffär upp på ett sätt som de flesta av oss kan känna igen oss i. Utan pekpinnar och i en verklighet som skulle kunna passa vilken medelsvensson som helst.

Connie Sumner, (Diane Lane) är gift med Edward (Richard Gere), de bor i en förortsidyll utanför New York och deras gemenamma liv är lyckligt. På ytan.

Men när Connie en blåsig dag i city springer in i snygge Paul Martel (Olivier Martinez), och inleder en affär med honom får hon ett nytt perspektiv på sitt äktenskap.

- Man kan säkert vara jättekär i sin partner, säger sexologen Malena Ivarsson. Men är man otrogen tror jag ändå att det är något i förhållandet som inte fungerar. Det behöver inte vara något dramatiskt: Kanske känner man sig sviken eller tycker att man inte får tillräckligt med sex, vilket är en vanlig orsak bland män. Det kan också röra sig om nyfikenhet - jag har träffat kvinnor som till exempel vill prova en stor penis och som i fyllan och villan bestämmer sig för att vara otrogna.

En häftig förälskelse kan få känslan av meningslöshet, eller att livet bara fortsätter i samma trista fålla, att försvinna. Mellanlivskrisen är ett vanligt "otrohets-läge", likaså småbarnstiden i ett förhållande. Indirekt påverkar även stressen vårt otrohetsbeteende.

- Både män och kvinnor har det svårt i vårt samhälle i dag eftersom vi är så stressade, säger Malena Ivarsson. Även där kan drömmarna om att någon annan ska kliva in i våra liv och lösa problemen, leda till otrohet. Men en annan person kan aldrig lösa dina problem.

Undersökningar visar att ungefär var tredje man och var fjärde-femte kvinna är otrogna.

Man kan också se att vår rörlighet - att vi reser mer, träffar fler människor och fler tillfällen ges - har gjort att vi är otrogna mer än tidigare. Likaså kan man se att otrohet inte är lika vanlig på landsbygden som i stan, på grund av den sociala kontrollen som finns i mindre samhällen.

Men att vi är fascinerade av otrohet går inte att ta miste på. "Unfaithful" är bara ett trendtecken. För några månader sedan förfasade vi oss över otrohets-tv i "Temptation Island". Och förbundskaptenen Sven-Göran "Svennis" Erikssons och tv-stjärnan Ulrika Jonssons eventuella förhållande fyllde tidningarna.

- Utan otrohet skulle vi inte ha någon skönlitteratur, säger Malena Ivarsson. Otrohet skapar ett spännande triangeldrama som är intressant.

Två vanliga otrohetstyper:

Typiska otrohetssituationer:

Kända otrohetsfall:

Foto: AP
Prins Charles och Camilla Parker-Bowles.

Ulrika Svensson