Nigella Lawson – störst i köket

RELATIONER

  Hon blev bara trea i en omröstning om världens vackraste kvinna.

Men i köket är Nigella Lawson nummer ett.

Nu har hon börjat laga mat i din tv.

Som enda svenska tidning har Aftonbladet Söndag fått en intervju.

Foto: K-WORLD/CHANNEL 4
Nigella Lawson har slagit igenom stort som tv-kock.

Hennes man beskrev henne en gång som ”en dragartist fångad i en kvinnas kropp”. Det var lite fräckt.

TV 4:s svar på SVT:s Tina Nordström är visserligen dramatisk och superkvinnlig men någon karikatyr à la After Dark är hon inte.

Hon har gjort succé så det dånat i de brittiska kastrullskåpen. Nigella är störst bland tv-matlagarna. Jamie ”den nakne kocken” Oliver kan möjligen konkurrera. Hennes böcker säljer i jätteupplagor och livsmedelskedjorna rättar sortimentet efter hennes recept. Ett inslag där hon lagade en soppa på ärtor och vitlök gjorde till exempel underverk för ett djupfrys-företags aktiekurs.

Hon är rik, ideligen framröstad på listorna över Englands eller världens vackraste och mest eftertraktade kvinnor men tillvaron är inte

enbart ljus för Nigella Lawson.

Hennes mamma, syster och man har alla dött unga i cancer.

– Ibland känner jag mig som ”Tyfus-Mary”. Det var en kvinna som smittade alla hon kom i kontakt med men som själv var immun. Självklart är jag orolig för barnen, säger hon.

Pappa Lawson heter Nigel och var Margaret Thatchers finansminister under 80-talet. Mamma Vanessa var stenrik societetsflicka, känd för sin skönhet. Det kan låta som ett liv på en räkmacka men Nigella hade inte någon lycklig barndom.

Mamman var ofta deprimerad och äktenskapet med Nigel knakade länge i fogarna. De skilde sig när Nigella var 18.

Själv lyckades hon straffa ut sig från fem olika skolor men tog sig ändå in på ett universitet i Oxford.

Du har sagt att det var en befrielse att bli vuxen. Varför?

– Jag gillade aldrig att vara barn. Man är så beroende av andra och det passar verkligen inte mig. Jag var länge väldigt tveksam till att skaffa egna barn. Vad hade jag för rätt att tvinga på någon annan människa en barndom? säger hon.

Efter universitetsstudierna i moderna språk hamnade hon i förlags- och tidningsvärlden. 1985 fick hon en egen spalt som restaurangkritiker i tidningen The Spectator. Sedan dess har hon skrivit om mat och krogar – men även om böcker, relationer och smink. Nuförtiden hittar man henne i Evening standard, The Guardian, Daily telegraph och de amerikanska magasinen Gourmet och Bon appetit.

Hon har lagat mat i Channel 4 sedan år 2000. På den korta tiden har genomslaget blivit enormt.

Hon beskylls till och med för att orsaka ett nytt syndrom. Psykologiprofessorn David Warburton kallar det för ”köksprestationsångest”.

Det ser så läckert ut när Nigella snor ihop något till en mysig bjudning med vännerna hemma i London.

När man själv står där i köket och inser att den egna utflykten i den högre gastronomin kommer att resultera i något relativt oätligt för gästerna och i vanära för en själv ligger förstås ångesten på lut.

Känner du dig skyldig?

– Det är alltid lite nervöst att laga mat åt andra om det inte är någon man känner mycket väl, säger hon.

– Men det är ju inte någon uppvisning. Det handlar om att folk ska få något att stoppa i sig och att man ska ha lite trevligt tillsammans. Jag tror att vi har glömt bort den enkla maten. Godsaker som potatismos och stekt kyckling har liksom kommit bort bland alla matlagningsprogram, gourmettidningar och exklusiva specialiteter.

Det är lite orättvist att just Nigella Lawson får klä skott för att britternas förväntningar på de egna kökskonsterna trissats upp till orealistiska nivåer.

Hon lagar enkla maträtter i tv-serien ”Nigella bites” som just dragit igång i svensk tv. Mycket pasta, kakor, ganska få ingredienser, sådant som finns i närmsta snabbköp. Hon rör sig säkert i egna köket där programmen spelas in men är inte utbildad kock.

– Nej, jag är en person som skriver om mat och som börjat göra tv, säger hon. Jag tror att det är en fördel – med tanke på ”köksprestationsångesten”. Det ser inte så himla proffsigt ut när jag lagar till något. Om jag skär en morot händer det att några bitar hamnar på golvet. Man behöver inte vara en expert för att laga mat.

Lawson måste ha varit en tuff krog-recensent för hon är inte särskilt imponerad av det som proffsen serverar.

– Man blir så ofta besviken. Det är dyrt och man kunde gjort det bättre själv. Jag äter hellre hemma om jag ska träffa vänner. Det blir mer avslappnat.

De svenska livsmedelskedjornas senaste undersökningar visar att vi inte lägger ner mer än 13 minuter per vardag på matlagning. På 50- och 60-talen när svenska – och brittiska – hushåll var utrustade med en hemmafru var den tiden två timmar.

När ska man hinna med?

– Nej absolut, man orkar inte med komplicerad matlagning, utom möjligen på helgerna, säger hon.

– Inte ens jag lagar mat varje dag. Jag blir så less på det ibland och kan nöja mig med en skivad tomat för egen del. Men man har ju vissa skyldigheter som ensamstående mamma. Barnen måste få mat. Det är något du gör för att du måste, som att städa.

Fast det är långt mellan de skivade tomaterna. Nigella Lawson ser på matlagning som terapi och själva maten som tröst när tillvaron är vrång.

– Att äta får en att må bättre. Och visst, man kan bli tjock. Jag går ständigt upp och ner i vikt men man kan inte tänka på det hela tiden. Grädde och smör är bra för dig. Socker också. Se på alla trådsmala fransyskor som verkar leva på bakelser. Det handlar inte bara om vad, utan om hur mycket man äter, att hitta en balans, säger hon.

Den filosofin märks också i programmen.

– Jag lagar inte hälsokost i tv, ägnar inte en tanke åt om det jag gör är speciellt nyttigt. Jag vänder mig till vuxna människor som själva får ta ansvar för sin hälsa.

Tänker du på någon särskild när du skriver eller gör tv?

– Jag liksom småpratar med min syster Thomasina som dog i bröstcancer för några år sedan.

Hon var bara 34 år gammal. Din mamma dog också ung av cancer. Samma sak med din man John som var 47 när han avled. Har det påverkat dig på något sätt? En del säger ju att personliga tragedier gjort att de blivit bättre på att leva.

– Nej, mammas, Thomasinas och Johns död har bara övertygat mig om att man absolut inte kan ta något för givet. Det har inte gjort mig bättre på att fånga dagen, snarare mer orolig. Jag har slutat med att göra upp planer för framtiden.

– När flera i min närmaste familj drabbats av cancer undrar man ju om det är något ärftligt. Inte så att jag oroar mig för min egen del men hur ska det gå med ungarna?

Förhoppningsvis slipper Bruno och Cosima ärva någon ökad risk för att få sjukdomen. Men det lawsonska matintresset blir svårt att komma undan. Redan Nigellas mormors mormor var en fanatisk gourmet, så förtjust i att äta julmiddag att hon gjorde det både den 25 december och på midsommarafton.

Fotnot: Nu har du säkert undrat jättelänge vilka två som kom före Nigella i världens vackraste kvinna-omröstningen. Det var en av syrrorna i popgruppen The Corrs och skådespelerskan Catherine Zeta-Jones.

Jon Hansson