Sitter ni fast i kärleksfällan?

Tornet och Bulldozern kan inte leva med – eller utan – varandra

1 av 2
Tornet sluter sig bakom sina tjocka väggar. Bulldozern skrämmer sin partner med sin påstridighet.
RELATIONER

Vi känner alla till dem – paren som strider år ut och år in.

Deras problem blir aldrig lösta och de går heller aldrig skilda vägar. Hur orkar de?

De har inget val. Tornet och Bulldozern har gillrat sin egen relationsfälla. I den kan de sprattla i evigheter.

Det slår gnistor första gången de träffas. Något väcks till liv inom dem. Föga anar de vad som väntar...

Hux flux kan de rosa molnen förvandlas till ett skärt litet helvete.

Den danska psykologen Hanne Hostrup presenterar ett par vanliga relationsfällor i sin bok ”Prinsessan och grodan” (Rabén Prisma).

Omöjligt att lösa konflikter

”Tornet och Bulldozern” tillhör en av dessa fällor, som omöjligt kan lösa konflikten mellan närhet och isolering.

Som exempel nämner hon paret som har bestämt sig för att tillbringa lördagskvällen ihop. I sista stund kommer Tornet på att han måste hjälpa en kompis med ett par saker först. (I det här exemplet är Bulldozern en kvinna och Tornet en man, men det kan lika gärna vara tvärtom.) Bulldozern känner sig avvisad och sårad.

– Du bryr dig aldrig om mig! skriker hon. Jag betyder ingenting!

Hon hoppas att han ska få dåligt samvete och dränka henne i kärleksförklaringar, men Tornet känner sig missförstådd, anklagad och otillräcklig. Han mulnar ihop och tystnar.

Låsningen har startat.

Pressen skrämmer Tornet

Ju mer han bepansrar sig, desto hårdare försöker hon peppra sig in under skalet. Hon vräker ur sig förebråelser och kräver respons på sina frågor. Tornet svarar uteslutande ”vet inte” eller ”kanske”. Dessa ord får Bulldozern att sätta gasen i botten.

– Du måste väl för tusan veta om du menar ja eller nej!

– Sluta pressa mig! fräser Tornet till slut och störtar ut genom dörren.

Sedan blir det tyst. Bulldozern väntar förgäves vid telefonen. Hon tänker minsann inte ringa. Det var ju han som drog i väg!

Vad ska hon ta sig till? Hon har tydligen inte förklarat sig tillräckligt tydligt. Hon skriver ett långt brev som handlar om ALLA hennes tankar och känslor. Tre sidor av brevet innehåller förslag på hur han ska bättra sig.

Sedan väntar hon igen. När ingenting händer, kryper hon till korset och ringer upp. Tornet håller på att sätta upp en hylla i godan ro, när telefonen ringer. Till sin bestörtning upptäcker Bulldozern att Tornet inte verkar särskilt olycklig! Detta provocerar henne till nya utfall och effekten blir förstås att Tornet låser sig ännu mer.

De kan inte göra slut

Varför gör de då inte slut? Därför att de, hur paradoxalt det än kan låta, är förälskade i varandras försvar. De avundas och lockas av den sida som de själva inte har kontakt med. Mellan krigen kan deras kärlek vara oerhört stark, vilket gör att de inte kan vara tillsammans och inte på var sitt håll.

Det är lätt att tro att Tornet har svagare känslor än Bulldozern, men så behöver det alls inte vara. Innerst inne fascineras Tornet av Bulldozerns öppna och spontana sinne. Det vet alla bulldozrar som har givit upp och lämnat sina torn. När faran väl blåst över kikar Tornet ut, öppen, nyfiken och tillgänglig, för att undra vart kärestan tog vägen. Så börjar allt om igen...

Bulldozern kör över sin partner

Tornet flyr bort från problemen

Cecilia Michanek