– Geri är för mager för våra barn

Anorexiförbund i attack mot Halliwell, ny programledare för Popstars.

RELATIONER

Före detta Spice Girls-medlemmen Geri Halliwell, 29, ska medverka som domare i den brittiska, tv-sända talangtävlingen Popstars.

Nu varnar anorexiorganisationer för den trådsmala stjärnan.

– Unga människor ser Geri och pressar sig för att bli lika smala som hon, hävdar de.

Geri Halliwell, 29, erkänner att hon lidit av ätstörningar.

I förra veckan avslöjades att artisten Geri Halliwell ska vara med i nästa omgång den brittiska dokusåpan Popstars. Tusentals ungdomar söker till programmet för att tävla om en plats i en musikgrupp med garanterat skivkontrakt. Geri Halliwells roll är att vara domare.

”Inte längre känd för sin musik”

Men långt ifrån alla är glada över nyheten. Brittiska organisationer mot ätstörningar tycker att Geri Halliwell är en dålig förebild för unga människor med artistambitioner och fördömer tv-bolagets nyanställning.

– Geri är inte längre berömd på grund av sina musikaliska prestationer. Hon är känd för att ha problem med sin kroppsvikt, det är det som sätter henne i fokus, säger Deanne Jade på National Centre fo Eating Disorders till tidningen The Mirror.

Lider av anorexi

På sitt nya jobb får Geri Halliwell en hög lön bara för att hon är smal, menar Deanne Jade.

– Unga människor ser Geri och pressar sig för att bli lika smala. De förstår inte att hon ser ut som hon gör för att hon lider av ätstörningar.

Har sökt hjälp

Geri Halliwell hade former när hon blev känd som ”Ginger Spice” i Spice Girls för sex år sedan. Men efter sin debut som soloartist har kilona rasat. 29-åringen, som är i färd med att skriva sin andra självbiografi, har aldrig försökt dölja att hon har anorexi. Hon har sökt professionell hjälp och hållit föredrag om sjukdomen i både USA och Storbritannien. I dag hävdar artisten att hon är frisk och håller sig smal genom träning och sund kosthållning.

Popstars är en megasuccé i England. Gruppen Hear’Say slog igenom i programmet och har lyckats behålla sina fans. I Sverige har banden Excellence och Supernatural bildats i den svenska omgången av serien. Framgångarna har dock låtit vänta på sig.

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM