Cancersjuk kvinna kämpar för att få föda sina barn

Ex-partnern vill att de befruktade äggen ska förstöras

RELATIONER

Cancersjuka Natallie Evans, 30, slåss för sin rätt att få bli gravid och föda sina egna barn.

Tillsammans med sin dåvarande partner befruktades hennes ägg och frystes ned i väntan på ett lämpligt tillfälle att bli gravid.

Natallie Evans från Irowbridge i Wilts, Storbritannien hade cancer i äggstockarna. Innan de opererades bort togs ett antal av hennes ägg tillvara för att hon senare skulle kunna få barn. Men förhållandet höll inte och nu är en annorlunda vårdnadstvist under uppsegling. Mannen ifråga vill nämligen att äggen ska förstöras. Natallie å andra sidan kan inte få några andra egna barn.

Nu vill hon att ägarskapet ska fastställas – är det mamman eller pappan som har rätt till de befruktade äggen?

Det handlar om totalt sex embryon som förvaras på en klinik. Natallie som fortfarande är cancerpatient, planerade att få äggen implanterade så fort hon blev bättre. I ett brev från kliniken fick hon beskedet att expartnern önskar att äggen förstörs.

- Jag kan inte tro att han bara kan förstöra dem och med det mina drömmar. De är mitt enda hopp om att få mina egna barn, säger hon till tidningen The Sun.

Juridiskt avtal om ansvar

Enligt Natallie Evans ska hon tidigare ha erbjudit sig att skriva ett avtal med expartnern om att inte peka ut honom som den biologiske fadern till barnen samt att inte kräva honom på underhåll.

- Han sade att det inte var nödvändigt och att jag fortfarande kunde använda äggen så länge han inte behövde befatta sig med barnen. Jag var nöjd med det, han var som en anonym spermadonator. Nu har han ändrat åsikt och jag förstår inte varför, säger hon.

Exmannen kräver nu att antingen skriva ett avtal som skyddar honom mot juridiska och ekonomiska följder om hon föder barnen. Annars vill han att äggen förstörs.

- Jag vill inte ta i med hårdhandskarna. Men om jag vinner på lotto nästa vecka, skulle hälften kunna tas ifrån mig, säger han.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM