Mammografi halverar risken att dö i cancer

Ny svensk studie kan tysta kritik

RELATIONER

Mammografi minskar risken att dö av bröstcancer med 44 procent.

Det visar den hittills största studien som genomförts i Sverige.

- Det här visar på ett klart och tydligt sätt att mammografi fungerar i praktiken, säger Magnus Stenbeck vid Socialstyrelsen.

Mammografi som screeningsmetod för bröstcancer har länge varit en het debattfråga. Danska forskare pekade för något år sedan ut mammografi som en verkningslös och till och med skadlig metod.

Den nya studien, som är den största i sitt slag någonsin, kan tysta kritikerna för gott. Det säger amerikanska läkare som imponerats av resultatet, uppger Los Angeles Times nätupplaga.

- Jag tror att det här stärker förtroendet för metoden, att den bör finnas kvar, säger professor Lars Holmberg, vid onkologiska enheten vid Uppsala universitet, som ledde forskarlaget.

Jämförde register

Studien omfattar en tredjedel av alla kvinnor mellan 40 och 69 år i totalt sju län.

Befolkningsregistret jämfördes med cancerregistret och de kvinnor som under en tioårsperiod avlidit i bröstcancer.

- Sedan tittade vi på om de avlidna hade deltagit i mammografi eller inte, säger Lars Holmberg.

En av de viktigaste slutsatserna i studien är att mammografi nästan halverar risken att dö av bröstcancer.

- Kritikerna har blivit betydligt tystare. De har tidigare sagt att det möjligen går att bevisa att mammografi fungerar i vetenskapliga försök. Men det här visar för första gången att mammografi minskar dödligheten i cancer även när det gäller klinisk verksamhet, säger Magnus Stenbeck.

"Debatten fortsätter"

En av mammografins starkaste kritiker är läkaren Göran Sjönell. Han har själv inte läst studien, men är övertygad om att debatten kommer att fortsätta:

- De senaste 20 åren har minst 20 studier kommit och grundkontroversen har inte rubbats för det. Det är ett intressant bidrag till forskningen, men en enstaka studie kan på intet sätt avgöra frågan.

Tusentals drabbas

Hans kritik mot mammografi handlar om det pris friska kvinnor får betala med biverkningar i relation till antalet upptäckta cancerfall.

- Jag har svårt att få resultaten av den här studien att gå ihop med statistik som inte visar någon markant minskning av dödligheten i bröstcancer, trots att vi under 15 år nästan mammograferat varenda svensk kvinna, säger Göran Sjönell.

Varje år drabbas 5 000 kvinnor i Sverige av bröstcancer.

Annika Sohlander