Aftonbladets kolumnist censureras i Saudiarabien

Åsa Mattssons krönikor om kvinnors rättigheter stoppade

RELATIONER

Vill du läsa om kvinnors rättigheter, köpa baddräkter eller titta på porr på nätet?

Glöm det om du bor i Saudiarabien.

Inte ens Aftonbladets krönikör Åsa Mattsson slinker igenom censuren.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Inte tillåten Åsa Mattssons krönikor på Aftonbladet kvinna är en av de nätsidor som Saudiarabiens kvinnor hindras från att besöka.

Harvardforskarna Jonathan Zittrain och Benjamin Edelman har testat 64 000 webbsidor för att ta reda på vad Saudiarabiens regering vill censurera.

De flesta av de 2000 svartlistade sidorna hade pornografiskt eller religiöst innehåll. Men också sidor som handlade om hälsa, droger och popkultur var förbjudna.

Och i ett land där kvinnor inte är tillåtna att köra bil, är föga överraskande sidor som behandlar kvinnors rättigheter bannlysta.

Bengt Rydberg, förste ambassadsekreterare på ambassaden i Riyadh är väl medveten om landets policy:

- Allting som börjar på sex är blockerat. Alla vet hur det är. Vissa sidor kommer man helt enkelt inte in på, säger han.

Fick ett brev

En av dem tillhör Aftonbladet Kvinnas krönikör Åsa Mattsson. Något hon fick reda på genom ett brev på posten, poststämplat i Saudiarabien.

Brevet innehåller en utskrift av ett meddelande som berättar att sidan är spärrad och som kommer upp när man går in på adressen.

- Det är oerhört beklagligt och förödande att en stat omyndigförklarar sina invånare. Att kvinnor har rättigheter anser de väl att det är något som onda makter har hittat på, säger Åsa Mattsson, som tror hennes sida har blivit blockerad på grund av hennes engagemang i kvinnors rättigheter och hedersmordsdebatten.

Saudiarabien filtrerar all sin internettrafik genom så kallade "ställföreträdande servrar" som styrs av ett särskilt departement. Allt material som inte stämmer överens med islam eller som på annat sätt kan påverka landets kultur ska filtreras bort.

Öppen censur

Omkring ett dussin länder i världen har någon form av censur på internet, däribland Irak, Singapore och Kina.

Det som skiljer Saudi-arabien mot till exempel Kina är att de är öppna med sin censur. Surfaren får reda på att han har gått in på en förbjuden adress.

Även i demokratiska länder finns det krafter som vill censurera internet. Det säger Jacob Palme, professor i data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet.

- I USA vill den kristna högern censurera sidor som är olämpliga för barn, till exempel porr.

- Det ser ut som om internet i morgon kommer se väldigt annorlunda ut jämfört med i dag, säger Harvardforskaren Ben Edelman till BBC.

Christina Larsson