Dags för uppror, kvinnor!

RELATIONER

Det enkla är ofta det svåraste. Men faktum är att sjukskrivningarna skulle minska rejält om svenska kvinnor levde ett roligare liv.

Se där en valnöt att knäcka, politiker!

De galopperande sjukskrivningarna har seglat upp som en av valets hetaste frågor. Bränsle på den redan flammande brasan levererades i går i en statlig utredning signerad Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg.

De ökade sjukskrivningarna beror nämligen inte på att vi blivit sjukare. Utan att saker och ting inte fungerar som de borde.

En av de främsta anledningarna till att sjukskrivningarna ökar är att arbetskraften blivit äldre. Tidigare förtidspensionerades 60-åringar som varit sjukskrivna länge. I dag är man mer restriktiv.

Just detta är svårt att göra något åt med politiska beslut. Det handlar snarare om att arbetsgivarna måste acceptera att äldre medarbetare inte jobbar på precis samma sätt som de gjorde när de var yngre.

En annan viktig orsak är brist på personal i sjukvården och på försäkringskassorna. De har inte fått mer resurser trots att de fått mer att göra. Resultat: sjukskrivningar i stället för rehabilitering.

Det är alltså dags att öppna plånboken, politiker. Det behövs fler sjuksköterskor, fler läkare och mer personal på försäkringskassorna om fler ska komma tillbaka till jobbet.

En tredje förklaring är att det blivit mer accepterat att bli sjukskriven för att man känner sig pressad och stressad.

Inte heller det kan politiska beslut ändra på. Det handlar om attityder hos läkare, arbetsgivare och individer.

Men det är här vi kommer in på kvinnorna. Under de senaste tio åren har andelen kvinnor som varit sjukskrivna mer än en månad ökat med 77 procent. Motsvarande siffra bland männen är 41 procent.

Den vanligaste orsaken till sjukskrivning är sjukdomar i "rörelseorganen", det vill säga oftast ont i ryggen. Men den snabbast ökande, och näst vanligaste, orsaken är psykiska sjukdomar och utbrändhet.

Det är kvinnorna som dukar under för kraven. Medan äldre män blir allt piggare så blir de yngre kvinnorna allt tröttare. Andelen som är konstant trötta har tredubblats. Andelen som känner sig så oroliga att de är besvärade av det har mer än fördubblats.

Slutsatsen är given. Svenska kvinnor behöver ett roligare liv. Ett liv där det är kul att gå till jobbet, där det är lättare att sova, där man har mer inflytande över sina arbetsuppgifter och där de tidsbegränsade anställningarna är färre.

Så därför: Gör uppror mot stressen, kvinnor.

Med två kvinnliga partiledare, ett kvinnligt språkrör och varannan damernas i regeringen kanske det kan hända något.

Eller vad säger Olofsson, Schyman, Wetterstrand, Winberg och ni andra?

Lena Mellin