Varannan man för stressad för sex

RELATIONER

- Inte i kväll, älskling. Jag har ont i huvudet.

Säger h a n.

En ny undersökning visar att hälften av männen kände sig för stressade för sex.

En tredjedel av kvinnorna hade tappat lusten av samma anledning.

Foto: FREDRIK HJERLING
omvända roller En ny undersökning visar att fler män än kvinnor känner sig för stressade för att ha sex. "De kämpar på, försöker hänga kvar. Man ska vara Fantomen", säger sexualterapeuten Gertrude Aigner.

En enkät på aftonbladet.se ger samma resultat.

Nästan hälften av både männen och kvinnorna sa att när de senast tackade nej till sex var det på grund av trötthet eller stress.

Hellre slöa än ha sex

I en brittisk undersökning säger två av tre män att livet blivit mer stressigt de senaste åren.

För en stor del av dem har det gjort att de hellre slöar än har sex på kvällen.

Fler män än kvinnor bland de drygt tusen intervjuade kände sig för stressade för sex. Tidigare har förhållandet varit det omvända.

Familj- och sexualterapeuten Gertrude Aigner känner igen mönstret.

För många krav

- Kraven är så många, det är så stressigt på jobbet och det drabbar män minst lika mycket som kvinnor. Jag träffar många utbrända män i min praktik men de skulle aldrig erkänna att de är det.

- De kämpar på, försöker hänga kvar. Man ska vara Fantomen, säger hon.

Var det vanligare att kvinnor tackade nej till sex förr eller är det bara en schablonbild?

- Nej, då fanns ett helt annat sexualförtryck mot kvinnor. I dag ser unga kvinnor mer positivt på sex. Samma sak med många äldre.

Är inte det bara bra också för männen?

- Det kan ju verka så men det bryter mot rollmönster som sitter mycket djupt och då kan han tappa sin lust. Om båda två i en relation går i takt fungerar det, men om bara ena parten utvecklas och förändras kraschar det ofta, säger Gertrude Aigner.

Våga prata om det

Vad kan man göra för att hitta sexlusten igen?

- En man jag talade med sa: "Så är det fredag och så ska man komma hem och vara romantisk." Och det är väl klart att det inte är lätt när man arbetar till sex varje dag och dessutom har med sig jobb hem på kvällen. Då går man hellre ut med kompisarna och dricker öl på fredagskvällen och kommer hem sent. Då blir hon sur och så blir det inget på lördagen heller.

- Vi måste erkänna att det finns vissa situationer i livet som gör att man inte har någon sexlust. Och vi måste våga prata om det, säger hon.

Vad var anledningen när du senast tackade nej till sex?

Jon Hansson