Korta kvinnor raggar bäst

Kvinnor under 1,58 lyckas bättre i kärlek enligt undersökning

RELATIONER

Korta kvinnor har större chans att lyckas i långa förhållanden och skaffa barn. Det visar en undersökning av 10 000 personer födda 1958 i Storbritannien enligt New Scientist.

Medellängden för en brittisk kvinna är 1,62 meter. De mellan 1,51 och 1,58 hade störst chans att vara gifta och ha barn vid 42 års ålder. Undersökningen stämde även när klasskillnaderna tagits med i beräkningen.

– Vi har tidigare trott att män tittar på fysiska attribut medan kvinnor attraheras mer av mannens status. Det stämmer inte när det gäller längd, säger Daniel Nettle på Open University som ligger bakom undersökningen till BBC News.

Studien visar att kvinnor föredrar män som är längre än genomsnittet. En 1,83 meter lång man hade större chans att ha en partner och barn än en som var 1,77. Förklaringen kan ligga i att långa män också tjänar mer. Kvinnor väljer alltså automatiskt längre män när de går efter plånboken.

Värför män skulle föredra kortare kvinnor är oklart, säger Nettle   

– Vi vet att män dras till det som förr i tiden var en indikation på fertilitet. Det finns inga bevis på att korta kvinnor blir gravida snabbare eller är mer fertila, säger han. Tidigare studier har faktiskt visat att kortare kvinnor löper större risk att dö i barnsäng.

  – Däremot har långa kvinnor har en senare pubertet och utvecklar antagligen sin sexuella karaktär senare, säger han.

  Nettle tror att resultatet att kvinnor vill ha längre män och män kortare kvinnor kommer att leda till fortsatta längdskillnader mellan könen.

Lotta Zachrisson