”Wow, vad coolt att få vara med där!”

Över 3000 kvinnor har redan anmält sig till Kvinna 2002

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
Namn: Emelie Lunde Ålder: 21 Bor: Torsby Familj: Mamma, pappa och två yngre systrar Gör: Arbetar på Syltburksfabrik Aktuell: En av 5000 vanliga svenska kvinnor som sökt till Kvinna 2002, manifestationen för alla som vill tänja gränserna för dagens snäva skönhetsideal.
RELATIONER

En av dem som anmält sig är Emelie Lunde, 21, från Torsby i norra Värmland.

Emelie är lång och kurvig, med kort mörkt hår och en liten ring i näsan. I Torsby jobbar hon på Familjens syltburksfabrik, där man gör alla möjliga sorters mos och sylter, från jordgubb till Drottning. Emelie jobbar heltid i tvåskift, ibland sju på morgonen till halv fyra, ibland tre på eftermiddagen till ett på natten,

Syltburksfabrik. Det låter väldigt kvinnligt?

- Kvinnlig är det sista man känner sig som, säger Emelie, och skrattar.

- Vi är bara två tjejer och femton killar, men jag trivs jättebra även omdet är tungt, och så är det så otroligt varmt så man blir jättesvettig. Ibland är det olidligt.

Emelie bor fortfarande hemma och sparar så mycket av lönen hon kan. På fritiden målar hon, gärna i olja, och om ett par veckor ska hon gå en kurs i silversmide.

I höst flyttar hon till Göteborg, och hoppas sen kunna åka ut och jobba som volontär, till exempel på ett barnhem.

- Jag känner behov av att göra en insats och vidga vyerna. Hemma i Torsby är det ju samma visa hela tiden. Alla vet allt om alla hela tiden, precis som

det är i små samhällen.

Är Torsby ett sånt ställe där många tjejer skaffar barn tidigt?

- Ja, ja, så är det. Jag tycker att det är tragiskt. Man blir låst med barn, men tjejerna är ändå inte så upphängda på hur de ser ut där jag kommer ifrån. Alltid får man nån kille.

Emelie tyckte däremot alltid att hon själv var ful som barn, för att hon var stor till växten.

- Jag fick alltid stå längst ut på kanten i skolkatalogen. Det var mardrömmen verkligen. Däremot har jag aldrig haft dålig hållning, som många långa har. Nu när jag har blivit lite äldre kan jag tycka att det är härligt

att vara lång. Det är power i det, och jag fått blodad tand och gått ner tolv kilo sen november med Viktväktarna. Det är jag jättestolt över.

Så varför vill du vara med i Kvinna 2002?

- Jag såg bilderna från förra årets visning och tänkte: wow, vad coolt att få vara med där!

Så du vågar gå där i underkläder på catwalken?

- Det får man hoppas. Jag är också med för att det verkar så kul att bli stylad så att man ser sådär fantastisk ut. Det tror jag alla tjejer vill vara med om.

Varför vill du vara med i Kvinna 2002?

Foto: Lotte Fernvall
Foto: Lotte Fernvall
Foto: Lotte Fernvall

Åsa Mattsson