Våga visa dig NAKEN!

Malenas bästa tips för dig som gömmer dig i busken

Foto: Getty Images
Att ta en heldag i trädgården utan en tråd på kroppen kan pigga upp sexlivet och överraska grannarna...
RELATIONER

Näckt är fräckt.

Skaffa dig kroppssjälvförtroende och få ett bättre sexliv. Aftonbladet Söndags sexexpert Malena Ivarsson lär dig hur.

Nakna kocken – fast på riktigt. Vem behöver Jamie Oliver när din egen goding står till tjänst?

Många tycker det är svårt att koppla av i sängen. Man känner sig obekväm när man är naken, om man tänker på sin hängmage, sina knotiga tår, gropiga lår eller håriga rygg.

Hindren kan också handla om skam, tvivel smärta eller minnen av att man gjort bort sig. Om du växte upp i en familj där beröring var tabu eller begränsad kan du senare i livet tycka att det är svårt att ta emot och ge beröring.

Samtala med din partner

Fysisk intimitet som kyssar, smekningar och nära kontakt med en annan person är en utmaning. Ibland gömmer vi oss bakom tankar om att vi inte duger kroppsligt, när vi i själva verket är rädda för fysisk kontakt av andra anledningar. Det är som om vi säger till den andre ”jag bryr mig inte om du håller om mig eller inte.” Det skapar ett skyddande skal för att vi innerst inne är rädda att inte vara älskade.

Kom ut ur skalet genom att hela tiden samtala med din partner. Beskriv i ord de känslor du upplever i din kropp. När du upplever njutning säg: ”Det här känns skönt”. Säg det du verkligen upplever. Inte det du tänker. Det är inte meningen att du ska tänka. Meningen är att du ska vara. Det innebär att du är uppmärksam på känslorna i din kropp – inte dina tankar.

Tillåt inga negativa tankar

Även par som har varit ihop länge och som känner varandra utan och innan kan få ett trist sexliv om en eller båda inte känner sig attraktiv och alltid vill ha lampan släckt.

Men det finns verktyg för att kunna läka sexuella sår.

Nyckeln till en hälsosam självkänsla är att inte tillåta negativa tankar. ”Tankar är i själva verket elektriska impulser som skapar bio-emiska reaktioner i hjärnan, och dessa reaktioner utlöser kemikalier som påverkar varenda cell i din kropp. Efter en tanke kommer en kemisk reaktion,” säger Dr John Sklare.

Förändra dina kroppstankar

Splishsplash-filibombombom! Det lekfulla i kärlekslivet får en hausse när kläderna är väck.

Tre övningar för avslappning

Även ditt kärleksliv behöver vård och omtanke. Att bli bekväm i sin nakenhet betyder mycket.
ARTIKELN HANDLAR OM