Broccolipiller kan skydda mot bröstcancer

RELATIONER

Nu slipper du snart äta råa grönsaker för att skydda dig mot bröstcancer.

Går det som forskarna vill kan du lägga ett ”broccolipiller” på tallriken i stället.

Foto: Lars Ottosson
Broccoli innehåller ämnen som motverkar cancer.

Det är sedan tidigare känt att broccoli och brysselkål innehåller naturliga ämnen som motverkar cancer.

Ett forskarlag vid universitetet i Illinois, Chicago, har nu tagit fram det kemiska ämnet oxomate, som bygger på det naturliga anticancerämnet sulforafan, som finns i grönsakerna.

Djurtester har gett goda resultat: brösttumörerna minskade med 50 procent på de råttor som fick oxomate i jämförelse med de råttor som inte fick någon behandling alls, skriver BBC.

Skyddar mot alla varianter

I dag finns bara en förebyggande medicin mot bröstcancer, tamoxifen. Den skyddar dock bara mot östrogen-relaterade tumörer, medan ”broccolipillret” skulle skydda mot alla former.

”Lättare att äta piller”

Anledningen till att forskarna hoppas på pillret är att det naturliga ämnet kan vara giftigt i stora doser. Det tar död på djurens celler och är svårt och dyrt att ta fram som medicin. Den naturliga versionen är sju gånger så farlig som den syntetiska.

– Det kan vara enklare och bättre att ta ett piller varje dag än att sätta i sig stora kvantiteter grönsaker. Med oxomate vet du exakt hur mycket du får i dig, dess fördelar och risker, säger professor Jerry Kosmeder som leder studien på universitetet i Illinois.

Finns om sju år

Om pillrena fungerar lika bra på människor som på djur kan de finnas på marknaden inom sju år.

Mer om bröstcancer

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM