Miss åker till Nigeria - trots hot

RELATIONER

Årets Miss World-tävling avgörs i Nigeria, ett land som skakas av blodiga inbördesstrider.

Nu varnar landets turistminister deltagarna för att vistas i de muslimska delstaterna.

Foto: KARIN TÖRNBLOM
Svenska Sofia Hedman, 20, är inte orolig. Hon är övertygad om att säkerheten kommer att vara bra när Miss World-tävlingen arrangeras i Nigeria.

- Jag tänker inte avstå från att resa. Skulle någon verkligen vilja komma åt oss spelar det ingen roll var vi befinner oss, säger svenska deltagaren Sofia Hedman, 20.

Aftonbladet kunde i går berätta om 31-åriga Amina Lawal som ska stenas till döds för att hon blivit med barn utanför äktenskapet. I förrgår fastställde en domstol i den muslimska delstaten Katsina att domen ska verkställas så snart som hon slutat amma barnet.

- Jag har ju läst om den här kvinnan och det känns ju lite motsägelsefullt att tävlingen ska hållas där, säger Sofia Hedman.

Tvåa i Fröken Sverige

Sofia Hedman deltog som Fröken Värmland i årets Fröken Sverige-tävling. Hon kom tvåa och tävlar nu om att bli Miss World.

Tävlingen hålls i Nigerias huvudstad Abuja den 30 november.

Nigeria blev värdland eftersom regerande Miss World, Agbani Darego, kommer därifrån.

Finalen avgörs i ett delat land där tusentals dött i etniska och religiösa upplopp de senaste åren. I norr finns tolv muslimska delstater. Flera av dem har infört de urgamla sharia-lagarna som bland annat stadgar amputation av en hand för stöld, spöstraff för den som dricker alkohol och stening för den som har sex utanför äktenskapet.

Muslimer rasar

Huvudstaden Abuja ligger i den kristna södra delen av landet. Här har makthavarna glatt sig åt värdskapet. De rättrogna muslimerna i norr har däremot protesterat häftigt. Företrädare har sagt att hela tävlingen är omoralisk, särskilt den obligatoriska baddräktsparaden.

Inga konkreta hot har framförts men Nigerias kultur- och turistminister Boma Bromillow-Jack varnar nu tävlingsledningen.

- Vi har sagt till dem att inte låta flickorna åka till någon av de muslimska delstaterna.

Tidigare i Aftonbladet

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM