Ny metod mot bröstcancer

RELATIONER

STOCKHOLM (TT)

Preparatet Bonefos som har funnits på marknaden i 17 år har visat sig kunna öka överlevnaden hos bröstcancerpatienter med 23 procent.

Använt på ett nytt sätt kan medlet halvera risken för dottertumörer i skelettet.

Lars-Erik Rutqvist, klinikchef och chef för onkologiverksamheten på Södersjukhuset, tycker att resultatet är både intressant och hoppingivande.

- Detta är en helt annan typ av förebyggande behandling. Nu måste vi göra en samlad bedömning av kunskapsläget för att se om beläggen räcker för att medlet ska sättas in redan tidigt under behandlingen, säger han till Svenska Dagbladet.

Var tredje svensk bröstcancerpatient riskerar en spridning av cancern till andra delar av kroppen. Hos omkring hälften av dessa sätter sig dottertumörerna i skelettet. I dag behandlas de som redan har fått en spridning till skelettet med Bonefos, som stärker skelettet och gör det mer motståndskraftigt.

I den nya studien, som presenteras i tidskriften Journal of Clinical Oncology, har forskare prövat om Bonefos skulle kunna användas förebyggande för att förhindra att cancercellerna får fäste i skelettet. Över tusen patienter i Kanada, USA, Norge och Finland har ingått i studien som letts av professor Trevor Powles vid Royal Marsden Hospital i London.

Efter fem år visade sig 23 procent fler kvinnor ha överlevt i den grupp som fick tilläggsbehandling med Bonefos jämfört med kontrollgruppen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM