Klä dig för blixtar och dunder

Här är höstens modehits

1 av 3 | Foto: stefan mattsson
Livet är en schlager. Magnus tröja, 149 kronor, H&M, scarf, 498 kronor, Burfitt, militärgröna byxor, 1 195 kronor, Whyred. Nanne har stickad tröja, 249 kronor, H&M, svarta jeans i cigarettmodell, 399 kronor, bälte, 249 kronor, båda Crocker/JC. Charlotte i linne, 199 kronor, Sisters, svarta jeans, 399 kronor, Crocker/JC, sjal, 149 kronor, Lindex, multifärgad halsduk, 299 kronor, Benetton, manchesterkeps, 79 kronor, JC, armband, 1 499 kronor och halsband virat runt handleden, 698 kronor, båda Annika Sjölén. Richard i militärgrön manchesterjacka, 1 495 kronor, Gossip, tröja, 700 kronor, Filippa K, jeans, 949 kronor, Benetton. Styling: HULDA STENWALL, Hår & makeup: LINDA TAMMING
RELATIONER

Det svänger om höstens mode! Aftonbladet Söndag klädde några av Sveriges mest rutinerade schlagerartister i de nya stilarna.

När högtrycken lämnat Skandinavien och kyligare vindar sveper in kan det vara skönt med en rejäl tröja, en romantisk sjal eller rejäla jeans att dra på sig. Sverige är ett paradis för de klädesproducenter som lyckas pricka in våra olika årstider så att vi blir nöjda.

Höstens mode är ganska överseende och tillåter oss att ta ut svängarna rejält. Det kan i stort sett inte bli fel.

Ute med kroppsnära

– Men det kroppsnära, tajta modet är på väg att överges bland designers. Nu är det på modet att arbeta med stora tygsjok, olika typer av draperingar och avvikande tygstrukturer, berättar trendanalytikern Cay Bond.

Kjollängden varierar från kortkort till ankellängd. Detsamma gäller byxlängden. Jeansen är antingen utsvängda eller insvängda. Det är vilket som. Välj en rak byxa om du har svårt för 80-talets ”stuprör”. Men de är på väg, var så säker. Även skomodet är på väg mot en mer spetsig look som vi senast såg just på 80-talet.

Jordnära färgskala

För tjejerna är det snyggt att välja en romantiskt broderad blus till ett par maskulina byxor. Killarna kan med fördel satsa på en stor tröja eller manchesterkavaj till slitna jeans.

Rejäla gatsbykepsar och långa halsdukar hör till. Blanda gärna olika material och välj ur den jordnära färgskalan.

– Höstens mode går i jordfärger, aubergine, lila toner samt mycket brunt, säger Cay Bond och fortsätter:

– Det finns även en stark kornblå färg som många av designerna på kontinenten använder sig av. Men det är inte en färg som vi i Skandinavien brukar ta till oss. Därför tror jag inte att den kommer att slå igenom här.

Mer mode

Agneta Elmegård