Fötterna avslöjar om du är svartsjuk

Ny forskning: människor med olika stora händer eller fötter litar mindre på sin partner

RELATIONER

Får du höra att du är svartsjuk?

Titta på dina händer eller fötter.

Om de är olika stora kan du ha en svartsjuk läggning, visar ny forskning.

Foto: Börje Thuresson
Människor med osymmetriska utseenden är svartsjukare än andra, menar forskarna.

Forskare i Kanada drar slutsatsen att människor med osymmetriska utseenden tenderar att vara svartsjuka. Har du olika stora händer eller fötter kan det betyda att du litar mindre på din partner än andra.

Tidigare forskning pekar på att människor med olika stora händer uppfattas som mindre attraktiva av det motsatta könet. De är också oftare sjukare och mindre fertila, skriver BBC.

Tydligt samband

Forskarlaget vid Dalhousie University undersökte 50 män och kvinnor i heterosexuella förhållanden. De jämförde händer, fötter och öron och ställde frågor om deltagarnas relationer och deras syn på kärlek och svartsjuka. Enligt tidningen New Scientist hittade de ett tydligt samband mellan symmetri och svartsjuka. Forskarna försökte även hitta kopplingar till avund i andra situationer, på jobbet till exempel, men kunde bara dra paralleller med svartsjuka.

Stödjer tidigare resultat

Forskaren William Brown menar att studien stödjer de tidigare rapporter som visar att osymmetriska människor uppfattas som mindre tilldragande.

– Om svartsjuka beror på rädslan att förlora sin partner, och man ser att många flörtar med ens partner, så är det troligt att man blir svartsjuk, säger han.

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM