Vågar du visa magen på ditt jobb?

RELATIONER

Popstjärnan Britney Spears gör det. Supermodellen Kate Moss gör det.

Men annars är det inte många som får visa magen på jobbet - trots att det är löjligt varmt just nu.

Bara byggare och frisörer kan lufta naveln.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
Vågar du visa magen på jobbet? Paoi Nilsson, 27, färgtekniker, Vaxholm: - Man kan visa mycket så länge det ser anständigt ut. Hade jag haft en mer urringad överdel hade jag nog inte lämnat så mycket av magen bar. Dessutom gör ju mina tatueringar att det inte verkar så naket. Pernilla Sanderberg, 25, frisör, Katrineholm: - Man kan visa lagom mycket. Så här ungefär. Vi avgör själva hur vi ska vara klädda, bara vi väljer svart. Och det blir hett, särskilt som vi står och fönar hela dagarna.

Servitörer, gatuförsäljare, bankanställda, busschafförer - alla stretar på i långbyxor och skjorta. En del har till och med slips och kavaj.

Men en koll med större arbetsgivare visar att det inte är några benhårda regelverk som styr de anställda mot påklätt i sommarvärmen.

”Ingen klädkod”

- Nej, vi har ingen klädkod i företaget. Vi utgår ifrån att alla använder sunda förnuftet och klär sig efter säsong och mode, säger Anna-Carin Björne, informationschef på H&M.

Får man visa magen?

- Det har mig veterligt aldrig varit uppe till diskussion. Man behöver inte reglera sådan detaljer med vuxna människor. Den som jobbar här ska vara snyggt klädd. Det är allt, säger hon.

Och endast i H&M-kläder?

- Nej, det finns ingen regel för det heller men personalen har 25 procents rabatt så det bidrar nog till att det blir mycket av våra kläder.

Bank utan regler

Inte heller Handelsbanken har något klädreglemente.

- Huvudsaken är att man ser snygg och proper ut och så blir det ju lite olika beroende på om man har kundkontakter eller om man bara träffar arbetskamrater, säger informationsdirektör Lars Lindmark.

Shorts eller bar mage?

- Nja, det ser ju inte så prydligt ut men jag tror att alla känner rätt väl vad som fungerar, säger han.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Foto: MAGNUS SANDBERG
Foto: MAGNUS SANDBERG
Foto: MAGNUS SANDBERG

Jon Hansson