”Domstolarna skickar ut otäcka signaler”

Här är läsarnas reaktioner på artikeln om gruppvåldtäkter

RELATIONER

Varför gör inte regeringen NÅGOT! Hur kan lagstiftningen vara så här?!

Att det ska spela någon roll hur snacket går i skolan!

Inte konstigt att det är så mycket våldtäkter! Killarna får ju aldrig straff. Utan BERÖM!

Om detta hade varit pojkar som var utsatta så hade det blivit världens debatt och lagstiftningen hade ändrats på en gång...

Är det alltså sant att tjejer inte är värda något? Man kan ju undra vad politikerna säger... men de kanske tycker så...

Lotta

Domstolarna är mera på förövarnas sida än offrets. Frågan är om de är på offrets sida alls.

Att supa någon full och sedan förgripa på någon är precis att förgripa någon som sover eller ligger i koma.

Jag tycker att domstolarna bara ska skriva i domen vad som hände på brottsplatsen och inte nämna vad offret hade för kläder på sig.

Thomas

Jag tycker detta ser helt sjukt ut.Tjejerna ignoreras ju totalt. Rättegångsprotokollen är ju helt sjuka. Det skulle skapas nya lagar ang. våldtäkt. Dödsstraff t.ex.

Jag menar grovt sexuellt utnyttjande, 3 månader fängelse, vad är det mot ett helt liv som är förstört tack vare några sopiga snorungar.

Jonte

Min uppfattning i alla sådana här frågor är, att finns inte tillräckligt med bevisning, så domarna inte kan göra en 100-procentig klarläggning så tycker jag nog att man ska fria de misstänkta. Kanske låter hemskt med tanke på hur kränkt offret är i denna situation, men sätt er in hur det är att kanske sitta inlåst ett par månader om man är oskyldig.

Vi ser ju bara en liten del utav hela kakan. Om du har 1,9 promille alkohol i kroppen, då är man redigt full. Ett sådant vittnesmål blir ju särbehandlat, det är ju tyvärr så, hoppas inte att någon människa vill påsta att man har koll på vad som händer om man har en sådan alkoholhalt i kroppen.

Jag tror inte att det handlar om diskriminering utan om att det sitter människor (domare) med samvete som inte vill låsa in folk när det råder tvivel.

Daniel

Jag tror det mycket är porrfilmers fel. Där framställs ofta flickor som något man kan utnyttja som man vill. Ofta verkar det som om flickorna gillar det också. Ser killar mycket på porrfilmer så får de en konstig syn på kvinnor och sex.

Sen är det nog bara att visa på denna felaktig synen mycket i media och diskutera det t ex som här så att detta kommer fram. De som har inflytande i rätten måste också försöka påverka.

Ulrica

Jag tycker att domstolarna borde göra som här i Australien, där huvudmannen i en rad av gruppvåldtäckter blev dömd till 55 år i fängelse trots att han bara är 20 år gammal.

Ove

Jag tycker att alla män som våldtagit borde bli steriliserade! Kanske en början då det verkar som om de som gjort det en gång gör det igen! Jag har själv aldrig varit rädd men blir mer och mer försiktig när jag t ex är ute och springer.

Ska vi kvinnor i Sverige inte kunna göra vad vi vill när vi vill?

Pernilla

Hej, jag anser att det finns inga förmildrande omständigheter vad det gäller en våldtäkt.Om man är ”fin” eller ”dålig” har heller ingen betydelse. Vi är ju alla människor.

Mikael

Lagen ska vara lika för alla. Oavsett social status, nykterhet eller klädsel. Ett nej är alltid ett nej. Detta gäller både offer och förövare. Jag tycker det är oerhört dåligt att det inte är så idag. Domstolarna skickar otäcka signaler till de killar som kan tänka sig våldta: Leta upp en ”slampig” tjej och du kommer undan straff.

Patric

Ett sätt är att med namn och bild hänga ut de som blivit dömda för grova våldtäkter offentligt. Detta skulle kunna ha en avskräckande effekt.

Att det eventuellt inkräktar på gärningsmännens integritet är oväsentligt.

De gjorde ett val när de begick brottet och får helt enkelt leva med detta.

Ett val som inte den som utsattes hade.

Slutligen vill jag bara säga att det ALDRIG är kvinnans fel att hon blir våldtagen, oavsett vilket liv hon valt att leva. Vi lever i ett fritt land där alla har rätt att göra vad de vill, så länge de inte bryter mot lagen, utan att någon annan ska komma och moralisera över det.

Henrik

Jag anser att det handlar om polisen, om åklagare, advokater och domstolar. De som utgör rättsväsendet och som är en del av samhället. Dessa människors syn på kvinnor och flickor, samhällets syn på kvinnor och flickor, är det jag ser är fel, det är det jag upplever som stötande. Jag tror att det är dessa människor som måste ändra sin syn på våldtäkt och sexualitet men hur det ska göras vet jag inte.

Det är liksom vi som samhälle som ger rättsväsendet denna syn.

Karro

Något som är viktig är att förändra synen på de som ser skillnader på tjejers och killars sexualitet: Killar som haft sex med många är ”hingstar”, ”coola” och ”häftiga” men tjejer som haft sex med många är ”horor” och ”lättfotade”.

Susanne