- Jag kan bli stenad till döds om jag åker tillbaka

Atanda, 21, vågar inte åka hem till Nigeria

RELATIONER

Hon är 21 år, gravid och ogift.

Om Atanda Fatimo åker tillbaka till Nigeria är hon rädd att hon kan bli stenad till döds.

Just nu befinner sig Atanda Fatimo på Cypern. Hon är gravid i sjunde månaden och fruktar att hon ska möta samma öde som Amina Lawal, skriver engelska BBC. Amina, 31, är anklagad för att ha varit otrogen och dömd till döden genom stening.

21-åriga Fatimo reste från Cypern till Irland efter att ha hört att hennes barn kunde få irländskt medborgarskap.

– Jag var tvungen att hitta ett sätt att komma iväg från Nigeria. Om man är ogift och gravid stenar de en till döds, säger Fatimo till Reuters.

Men irländska polisen avslöjade att hon hade falskt pass och skickade tillbaka henne till Cypern.

Fatimo greps och fick stanna i häkte i två dygn, men släpptes senare efter att människorättsorganisationer uppmärksammat myndigheterna på fallet Lawal i Nigeria.

– Vi kommer inte att skicka hem den här flickan med tanke på hennes tillstånd och det hon riskerar i sitt hemland, säger den cypriotiske inrikesministern Andreas Panayiotou till Reuters.

Omvärlden fördömer

EU, USA och Australien har nu gått ihop för att fördöma shariabestraffningarna och dödsdomen mot Amina Lawal.

Människorättsorganisationer i Nigeria har lovat att ta hennes fall till en högre instans. De har 30 dagar på sig att överklaga.

Hittills har ingen stenats till döds för otrohet i Nigeria. En kvinna som dömdes under liknande omständigheter förra året blev friad vid överklagandet för några månader sedan.

Lotta Zachrisson