Bestäm dig för vad du är värd

Annelie: Jag höjde min lön med 3 000

1 av 2 | Foto: KATRIN JAKOBSEN
VÅGA VARA TUFF Den som inte nöjer sig med en usel lön får vara beredd på att ta risker också. Annelie Henriksson stod fast vid sitt lönekrav - och fick inte jobbet. Men hon är nöjd med sin förhandling. Lönekonsulten Erna Sundqvists råd är att förbereda sig väl, vara saklig men ändå våga ställa motfrågor till arbetsgivaren.
RELATIONER

Annelie Henriksson, 35, har kallats "lilla gumman" och erbjudits struntlöner som motparten tyckte skulle "sätta guldkant på hennes tillvaro".

Nu är hon en tuff löneförhandlare som vet sitt värde.

Annelie Henriksson i Malmö är frilansande dramapedagog. 1996 hamnade hon i en förhandlingssituation som lärde henne att ta för sig.

Hon hade ett jobb där hon tjänade 13 500 när hon erbjöds ett extraknäck - att ansvara för ett teaterprojekt på gatukontoret.

Utan att förbereda sig gick hon till förhandlingen där hon mötte två äldre män. De började med att fråga vad hon hade för lön på sitt andra jobb.

- Vad har det med saken att göra?, sa jag, men till sist avslöjade jag att den var 13 500. Då bad de mig gå ut ur rummet och när jag kom in igen erbjöd de mig 7 000 kronor för hela projektet som varade under tre månader.

- Det bör väl sätta lite guldkant på din tillvaro, sa de.

Annelie Henriksson villle tänka på saken. Det är väl inget att fundera över, lilla gumman, sa chefen och flinade.

Chefen blev ställd

- Nästa gång jag kom dit hade jag bestämt mig för att begära 10 000 kronor. När chefen sa att han ville fundera på saken, svarade jag: "Det är väl inget att fundera över, lilla gubben!"

Chefen blev helt ställd.

- Men jag såg i hans ögon att han uppskattade min kaxighet och att han faktiskt skämdes för att han behandlat mig så nedlåtande första gången. Jag fick mina 10 000!

Väl förberedd

Sedan dess har Annelie Henriksson lärt sig att vara väl förberedd när hon löneförhandlar. Hon vet var hennes smärtgräns går, lägger sig alltid över den och tackar hellre nej till en anställning än jobbar för en usel lön.

Nyligen sökte hon jobb på en skola och begärde 18 000. Rektorn blev chockad och påpekade att de hade lärare som inte tjänade mer än 13 000 efter tio år i yrket.

Missade jobbet

- Jaha, det är ju deras problem, svarade jag, berättar Annelie Henriksson. Jag vet vad jag är värd, det är de som vill ha mig och då får de baske mig betala.

Hon fick inte jobbet, men är ändå nöjd med sin förhandling.

- Man måste våga riskera att jobbet går till någon annan. Den inställningen har jag haft sedan förhandlingen på gatukontoret och det har lönat sig, säger Annelie henriksson.

Fotnot: En dramapedagog arbetar främst med personlig utveckling i drama/teaterform för barn och vuxna.

Tio tips som höjer din lön

Läs också:

Ingrid Carlqvist