Startsidan / Wendela

Anna Lindh rasar mot sexhandeln efter filmen om Lilja

Anna Lindh tog upp sexhandeln på möte med de baltiska utrikesministrarna. Anna Lindh tog upp sexhandeln på möte med de baltiska utrikesministrarna.

   Alla länder måste prioritera arbetet mot handel med kvinnor och barn, sade utrikesminister Anna Lindh på måndagen i Estland. Hon träffade där utrikesministrarna från Baltikum, ett av de områden som figurerat i den svenska diskussionen om sexhandel.

- Arbetet mot handel med kvinnor och barn, en vidrig företeelse, har bara börjat inom bland annat Östersjösamarbetet. Mycket återstår att göra. Alla länder måste prioritera det och öppet redovisa problem och åtgärder, krävde Lindh, utan att vid namn nämna de baltiska länderna.

Lindh valde att lyfta fram sexhandeln vid det gemensamma nordiska och baltiska utrikesministermötet, som annars också avhandlade EU:s och Natos kommande utvidgning och relationerna till Ryssland.

Lindh sade att Sverige tagit initiativ till en ny arbetsgrupp mot sexhandel så att de nordiska och baltiska länderna ska kunna samarbeta mer effektivt.

Initiativet fick stort stöd vid måndagens möte enligt ett pressmeddelande från UD.

Den nya filmen av Lukas Moodysson, Lilja 4-ever, kan spela en viktig roll i opinionsbildningen mot sexhandel, trodde Lindh.

Här dog Lilja - i verkligheten 16-åriga Dangoule såldes som sexslav i Malmö - tragedin bakom Lukas Moodyssons nya film

Lukas Moodysson: ”Jag läste att hon hoppat från en bro”

Senaste TV-klippen
Följ wendela
Om Aftonbladet