Bara två jobbar mot trafficking

I Sverige prioriteras inte kvinnohandel

1 av 2 | Foto: LEIF HALLBERG
”Vi måste förhindra att kvinnor och barn behandlas som boskap”. Sverige måste ta krafttag mot trafficking, anser Malin Svensson, ordförande för centerpartiets ungdomsförbund. Hon kräver bland annat fler och utbildade poliser som arbetar mot trafficking.
RELATIONER

Alla länder måste prioritera arbetet mot kvinnohandeln. Det krävde utrikesminister Anna Lindh vid sitt besök i Estland i går.

Men i Sverige arbetar bara två personer inom polisen permanent med trafficking, visar Aftonbladets kartläggning.

Aftonbladet berättade i går om Dangoule Rasalaite, 16, från Litauen, som hoppade från en bro i Malmö sedan hon lurats till prostitution i Sverige. Hon var ett av världens två miljoner offer för trafficking och verklighetens Lilja, flickan från Lukas Moodyssons nya film.

Maxstraffet är tio år

För att lättare komma åt trafficking infördes en ny lag om människohandel den 1 juli. Maxstraffet är i dag tio år. Men trots den skärpta lagen så anser ordföranden i centerpartiets ungdomsförbund, Malin Svensson, 30, att Sverige inte gör tillräckligt för att stoppa den sexuella kvinnohandeln.

- Vi har en tuff lagstiftning, men inte resurser för att efterleva den. Det är viktigt att polisen får mer resurser och kan jobba med detta i fasta enheter, så att de behåller sin kunskap, säger hon.

Aftonbladets kartläggning visar att trafficking inte är någon prioriterad fråga inom polisen.

Bara två personer arbetar i dag permanent med trafficking som enda fråga.

- Vi arbetar strategiskt och sammanställer information och rapporter till regeringen. Men vi håller inte i egna utredningar, säger Camilla Örndal, handläggare på rikskriminalpolisens traffickinggrupp.

För rent polisarbete finns dock bara temporära projektgrupper: en i Stockholm med 20 spanare och en i Göteborg som startar till hösten.

Projekten ska upphöra

Men projekten upphör till årsskiftet respektive våren.

Det finns också två enskilda polismän som bevakar trafficking, men bara som ett av flera andra uppdrag. En i söder vid länspolisen i Malmö och en i norr, vid länskriminalpolisen i Norrbotten. Han vill inte skylta med sitt namn.

- Det här är ingen bransch man leker med. Då vet de vem jag är. Då får jag inga tips längre.

Han bevakar trafficking i hela Norrbotten. Ensam.

- Kvinnohandel och prostitution är inte prioriterat. Det ställs mot narkotika och annan brottslighet, säger han.

Och i den kampen vinner knarket.

Tidigare i Aftonbladet

Mary Mårtensson

ARTIKELN HANDLAR OM