Vartannat par grälar om pengar

Var med i Aftonbladets enkät: Grälar ni om pengar?

RELATIONER

Vartannat svenskt kärlekspar bråkar om pengar, visar en ny Sifo-undersökning.

Men det är tabu att erkänna det för andra.

– Vi är väldigt sårbara i kärlek och ekonomi, säger författaren Ewa Persson.

Foto: getty images
”Prata om pengar när kärleken är som starkast”, säger Ewa Persson.

Hälften av alla kärlekspar har någon gång grälat om pengar.

Det visar Roburs färska Sifo-undersökning.

Grälen kretsar främst kring vad som händer med pengarna efter döden, testamenten och äktenskapsförord, samt vad som gäller när den ena har bättre ekonomi än den andra.

– Det är mycket känslor när det gäller pengar. Kärlek och pengar har mycket gemensamt, säger författaren och föreläsaren Ewa Persson i Roburs tidning Spara.

Viktigt att marknadsföra sig

Hon menar att ett förhållande är som ett gemensamt företag, där det inte får finnas några frågetecken om vad som händer med tillgångar och skulder om förhållandet går i kras. Och precis som i ett företag måste båda parter marknadsföra sig för att få en bra uppgörelse.

– Den som inte vågar prata om sina behov av pengar undertrycker sina känslor och det är inte bra. Man måste våga ta upp frågan. Visst kan det bli gräl, men det kan också gå att ordna upp saken. Ständiga gräl om pengar tär på förhållandet, säger Ewa Persson.

”Prata när kärleken är starkast”

Rättvisa är A och O. Förhållanden som är rättvisa ekonomiskt är också ofta bra förhållanden, menar hon. Och det gäller att ta upp diskussionen i tid. Vid skilsmässor och separationer blir ofta frågor om ekonomi brännheta.

– Därför måste man våga prata om pengar när kärleken är som starkast, alltså i ett tidigt skede av förhållandet, säger Ewa Persson till Spara.

Så undviker du grälen

Ewa Perssons råd:

Hanna Blanksvärd