– Hon lurar mig på pengar hela tiden

Läsarna: Så bråkar vi om ekonomin hemma

RELATIONER
”Min man kan säga till mig att hans pengar är slut, men så ser han någon teknisk pryl, och då helt plötsligt finns det pengar”, skriver signaturen Ann-Sofi.

Jag tjänar minst och får betala mest

Jag bråkar ganska ofta med min sambo om pengar. Jag tycker att han är alldeles för slösaktig och att han inte har någon framförhållning.

Till saken hör att han tjänar 29 500 kr i månaden, medan jag som student lever på studielån och bidrag. Vi har ingen gemensam ekonomi, utan delar alla utgifter rättvist. Jag tycker att han ska spara pengarna till ett större hus (vi bor i en liten fallfärdig kåk) och bil, men han köper upp dem redan första veckan på datorprylar, program och andra, som jag anser, onödiga saker. Istället blir det jag som får ta ansvar för att köpa mat, och låna honom pengar tills nästa lön kommer.

Anna

Hon utnyttjar mig

Min tjej anser att jag ska betala mer för att jag tjänar mycket mer. Det här får till följd att jag rutinmässigt får betala för hennes öl eller biobiljetter när vi är ute. Jag blir mer och mer sur för jag tycker hon lurar mig på pengar hela tiden.

Jag vill kunna bjuda någon gång eller flera men det här systematiska blir jag alltmer sur på. Hon blir sur för att jag trilskas och inte vill betala. Då tycker hon att jag är snål.

Henke

Säger att han har slut på pengar

När vi blir oense är det för att vi ser olika behov. Min man kan säga till mig att hans pengar är slut, men så ser han någon teknisk pryl, och då helt plötsligt finns det pengar.

När vi kvinnor säger att pengarna är slut så är det tomt på kontot. Medans männen tycker pengarna är slut när de har ett par tusen på banken. Innan jag fattade att han faktiskt hade pengar kvar så trodde jag att han resonerade likadant som jag.

I dag är jag mycket mer kritisk till vad han säger utan frågar rakt ut hur mycket han har, och blir det ett svävande svar så vet jag att det inte är tomt.

Ann-Sofi

Underhåll till hans barn

Alltid om hans förra barn som skall ha under håll. Trots detta att mamman till barnen och hennes nya man tjänar mer än dubbelt så mycket som oss. Nya mannens ekonomi räknas ej men min och vår gemensamma sons barnbidrag skall

minsann räknas. Detta är ett återkommande bråk hos oss.

Stina

Hon har gjort dåliga affärer

Min tjej tycker att jag skall bekosta en större del än henne i gemensamma saker, för jag har mer att leva för än henne, och det beror inte på att jag tjänar så värst mycket mer, utan på att hon har gjort baklänges affärer i livet som hon lider av i dag. Det tycker jag känns orättvist, att den som spar skall dela med sig till den som inte spar, då har jag ju så att säga ingen vinning av det, medan hon inte behöver lida för sina tidigare misstag.

Det är en ständig källa till konflikter, och jag tror att det kommer att leda till vår separation.

Erik

Vi löste problemet

Vi brukade gräla om pengar, han tjänade mer än mig och ändå delade vi lika på alla räkningar. Det slutade med att jag inte ens hade råd att dricka kaffe på mitt jobb medan han kunde sitta varje dag i matsalen och ät mat.

Nu har vi ett gemensamt konto och varsitt eget, på det gemensamma går det in en summa varje månad från bådas våra konton, det dras mer från hans konto än från mitt för han har fortfarande högre lön än mig. Det som är kvar på våra egna konton är våra egna fickpengar som vi gör vad vi vill med. Det fungerar alldeles utmärkt. Så nu grälar vi nästan aldrig längre.

Cina

Hon ska börja plugga

Jag har under några år studerat då har min flickvän som tjänat mycket bra fått ta de flesta utgifterna, medan jag har fått bidra med det jag kunnnat.

Nu är jag klar och har börjat jobba och hon har fått för sig att börja studera på deltid, hon tar nu för givet att jag skall stå för alla kostnader trots att jag inte alls tjänar lika bra som hon gjort tidigare plus det

faktum att hon fortfarande kommer att jobba deltid vilket innebär att hon nu kommer ha en lön motsvarnade vad många som jobbar heltid inom tex handeln, vården etcetera, har.

Kalle

Allt går till hans konto

Vi grälar OFTA om pengar. Vi har ett “modernt” äktenskap, med barn från tidigare förhållande o s v, och jag med skulder från tidigare liv, likaså min man. Han tjänar dock 40 procent mer än vad jag gör. Jag har som “fickpengar” min dotters underhåll och barnbidrag, vilket egentligen är helt felaktigt eftersom detta ska gå till henne. Hela min lön, eller sjuklön eller vad jag nu uppbär för något för tillfället ska in på hans konto för han har hand om ekonomin.

“Pigan”

Olika prioriteringar

Just nu grälar jag & min sambo lite då & då om pengar... Det har vi ju aldrig gjort förr, men just nu e ju jag arbetslös, efter att sagt upp mej från ett jobb där de inte var riktigt kloka. Men eftersom jag sa upp mej själv så har jag ju en straffperiod från a-kassan, så nu har vi ont om pengar... & då blir det ju att vi bråkar om vad som ska prioriteras...

Carola