TV3 skickar svenska Sophia trots bojkott

Dr Alban: ”Klart hon ska åka”

1 av 2 | Foto: Maria Östlin
Artisten Dr Alban menar att Sverige ska skicka en Miss World-kandidat för att stödja den del av Nigeria som inte infört de stränga Sharia-lagarna.
RELATIONER

Protesterna i världen växer mot att Miss World-tävlingen ska hållas i ett land där man kan döma en kvinna till stening.

Över 150 000 svenskar har tidigt på onsdagseftermiddagen skrivit på aftonbladet.se:s protestlista mot den makabra domen.

Frågan om vår svenska kandidat ska åka håller på att bli en het potatis.

På TV3, som håller i arrangemangen kring den svenska Miss World-kandidaten Sophia Hedmark, har man fortfarande inga planer på att hon ska dra sig ur tävlingen.

- Vi vill demonstrera vår asky mot det här sättet att behandla människor genom att skicka en kvinnlig representant som är frisk, frimodig och en bra förebild för hur unga kvinnor ska vara, säger Marianne Djudic, presschef på TV3.

- Om UD ger oss andra direktiv så rättar vi oss givetvis efter det. Men i nuläget så anser vi att vi vill stödja regeringen i Nigeria och deras kamp mot fundamentalisterna.

Så ni kommer att stå fast vid beslutet?

- Ja, absolut. Sofia Hedmark har vårt fulla stöd att åka till Nigeria.

Vill protestera

Sophia själv delar den uppfattningen.

Hon tror inte att det skulle hjälpa den steningsdömda kvinnan om hon stannade hemma och bojkottade tävlingen.

- Då får ju de fundamentalistiska muslimerna som de vill. De är emot skönhetstävlingar. Men självklart ska vi protestera. Jag kan bara inte säga hur, jag vet för litet om hur det är ordnat därnere. Jag har inte ens fått veta när jag ska åka och hur länge jag ska vara där.

”Klart hon ska åka”

Artisten och affärsmannen Dr Alban som själv kommer från Nigeria tycker också att Sophia ska åka.

- Det är klart hon ska åka. Det är i halva Nigeria de infört sharia-lagarna.

- Nigeria har 36 stater, 19 stater har valt att ha lagarna – jag hatar det. Men istället för att stå utanför och protestera borde alla investera i att stödja den del av landet där man inte vill ha sharia-lagarna.

Fotbollsallsvenskans skyttekung Peter Ijeh är också nigerian och han håller med Dr Alban:

- Det är inte en politisk tävling. Därför ska de tävlande åka dit. Istället ska de protestera i intervjuer mot steningsdomen.

Får ej döma över liv och död

På Nigerias ambassad i Stockholm tror man inte att steningen av Amina Lawal kommer att verkställas.

- Kvinnans advokater har överklagat beslutet till högsta domstolen, säger A. B. Akende, toppdiplomat på ambassaden, till Aftonbladet. Muslimerna i norr har av regimen fått utrymme att tillämpa sina egna lagar, till en viss gräns. Att gå så långt som att döma över liv och död får de enligt Akende inte.

- Det här kommer aldrig att godkännas i högsta domstolen, säger han.

- Det är bra att tävlingen hålls i Nigeria. De som tycker att kandidaterna ska stanna hemma förstår inte situationen i landet.

Tidigare i Aftonbladet

Simone Söderhjelm, Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM