Läsarna rasar mot domen mot Amina

Amnesty: "Hoppet om att få Amina fri har ökat"

RELATIONER

Aftonbladets läsare rasar mot Amina Lawals dödsdom.

På onsdagen passerade antalet namnunderskrifter 163.000.

Samtidigt berättar Amnesty att hoppet att få Amina fri har ökat.

- Vi har fått ytterligare information från hennes advokat idag. Det är saker som talar till Aminas fördel och som ska föras fram i nästa domstol, säger Annika Flensburg, pressekreterare vid Amnesty i Sverige.

"Domstolen har själv brutit mot sharia"

- Det finns faktorer som talar för att man brutit mot de egna sharia-lagarna då Amina dömdes. Bland annat hade hon rätt att kalla på vittnen, det har hon inte fått göra.

Dessutom har Amina enligt advokaten inte heller fått förklarat för sig varför hon åtalades, vilket också strider mot lagen.

- Hon fick inte heller den andra chans man ska få inom sharia att förklara sig. En del av det hon anklagas för ägde dessutom rum innan den här delstaten införde sharia, säger Annika Flensburg.

Det sistnämnda är exakt vad som till slut fick en annan nigeriansk kvinna som också dömts till stening att till slut friges.

Även Turkiet protesterar

På Amnesty hoppas man nu att de nya omständigheterna ska kunna bidra till en snabb frigivning av Amina Lawal.

Även Nigerias justitieminister har uttalat sig.

- Justitieministern har sagt att det här inte ska genomföras, att straffet inte ska inte verkställas och att Amina Lawal förtjänar rättvisa, säger Annika Flensburg.

På onsdagen anslöt sig Turkiet till de länder som internationellt protesterar mot att Amina dömts att stenas till döds. Den turkiske justitieministern uppmanade Nigera att inte genomföra straffet.

Läsarna vill ha bojkott

Här är några av läsarnas synpunkter på att Sverige deltar i den Miss World-tävling som arrangeras i Nigeria och som sänds i TV3. En förkrossande majoritet av de som hört av sig tycker att den svenska kandidaten Sophia Hedmark ska stanna hemma.

"Miss World, en tävling för att hitta den kvinna som just nu bäst representerar vår värld. Finns det någon bättre kvinna än Amina själv? Så ser världen bevisligen ut idag! Att säga att man på plats tänker försöka protestera känns lönlöst."

Johanna Lindström

"Klart ingen ska åka dit. Rent skitsnack av Alban och de som stödjer det resonemanget. Det är bara dom i Nigeria som kan påverka detta. Sätt hårt mot hårt och få de stater som inte stödjer sharia-lagarna att börja agera."

Jan Svensson

" TV3 borde dra sig ur den där tävlingen genast! Är det inte ironiskt att man visar upp vackra kvinnor från hela världen i ett land där man behandlar sina egna kvinnor värre än djur? Vore otroligt lågt att skicka dit Sophia."

Örjan i Kalifornien

Caroline Olsson