Så klarar man ett miljardarv

Knepen för att slippa bli ”stackars rik flicka”

RELATIONER

Plötsligt står hon där med ett affärsimperium, flera miljarder och ansvar för flera tusen anställda. Att ärva ett imperium som Stenbecks ställer stora krav på arvtagaren.

Foto: Mattias Carlsson
Cristina Stenbeck, 24 Bakgrund: Växte upp med sina tre helsyskon i USA, där hon också är född. Utbildning: Har läst ekonomi i Paris och på Georgetown university i Washington, samt ett års studier i Lund. Inskolad sedan 19 års ålder i Stenbecksimperiet. Ärvde: När pappa Jan Stenbeck hastigt dog för en dryg vecka sedan. Nu ärver hon en femtedel av imperiet som värderas till 35 miljarder. Dessutom utsedd till kronprinsessa av fadern. Värde: Var redan tidigare god för ett par hundra miljoner, när arvet är skiftat – flera miljarder. Hur gick det: Än så länge går det bra om man får tro de knapphändiga omdömena efter dödsfallet. Får hjälp av ett antal vd:ar i en förmyndarregering – troligen under flera år – innan hon tar över makten. Gör i dag: Hjälper till med att ordna upp affärerna efter faderns död och planerar begravningen.

- För att lyckas i ett generationsskifte måste man förbereda sig i god tid, säger Annelie Karlsson Stider, doktor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Cristina Stenbeck, Antonia Ax:son Johnson, Athina Onassis, Janni Spies och Anna Nicole Smith. Listan på kvinnliga arvtagare som ställts eller kommer att ställas inför omvälvande och livsavgörande förändringar kan göras lång.

Men vad innebär det egentligen att ta över och förvalta ett mångmiljardarv? Går det att förbereda sig?

Tala ut i god tid

- Det är viktigt att i god tid diskutera vad exakt som ska tas över. Vilka roller ska nästa generation spela i företaget? Ska de vara aktiva ägare i styrelserna eller ska det även finnas anställda ägare?, säger Annelie Karlsson Stider, ekonomie doktor och vd för den

svenska avdelningen inom det internationella nätverket Family business network, FBN.

Hon betonar vikten av att tala sig samman inom familjen, förbereda nyckelpersoner inom bolaget och att ta råd av andra familjeföretagare som "just klarat av det". Frågan om vem som ska ta över måste ses som en naturlig del i företagets affärsstrategi.

Svårt med sorgen

- Man bör upprätta en handlingsplan för ett ägarskifte långt innan det ens är aktuellt.

- Efteråt blir det så emotionellt svårt. Det är ju inte bara en företagsledare som går bort utan till exempel en mamma eller en pappa, säger Karlsson Stider.

Psykoterapeuten Lena Nevander Friström säger att det är en nära nog orimlig uppgift att ta över en verksamhet efter en nära släkting.

Cristina Stenbeck kan till exempel aldrig bli en ny Jan Stenbeck, konstaterar hon. Då skulle hon förlora sin identitet.

- Det intressanta är om det man tar över eller ärver har varit relaterat till den här personen som person. Ta till exempel artisten Carola och hennes företag, som ju bygger på hennes röst. Sonen Amadeus må ärva företaget, men han kan aldrig sjunga som Carola.

Samtidigt säger Nevander Friström att man ska vara försiktig med att uttala sig om hur det blir för en viss person. Människor kan vara mer eller mindre förberedda.

- Jag önskar i alla fall Cristina lycka till (skratt) och hoppas att hon har kloka rådgivare omkring sig.

Antonia Axelsson-Johnson, 58

Foto: Björn Lindahl

Athina Onassis, 17

Foto: Peter Widing

Janni Spies, 39

Anna Nicole Smith, 34

Gloria von Thurn und Taxis, 42

Nneka Amu