– Grannarna såg på när han slog mig

Här är läsarnas berättelser

RELATIONER

För 4 år sedan mötte jag en kille och hade sex med honom. En enda kväll förändrade hela mitt liv. Han slog mig och sade "Du vet att det är en regel att döda flickvän som vill göra slut".

Jag hade inget val än att stanna kvar. Jag försökte ta mitt eget liv för att slippa honom - denne fruktansvärde ondskefulle man som slogs, mordhotade, ströp och våldtog mig. Hans kompisar förföljde mig och rapporterade var jag befann mig.

Han skickade en gevärskula med blodig topp hem till mig. Jag polisanmälde det. Det visade sig sedan vara färg. Polisen påstod att det inte var någon fara, de fattade inget.

Jag var så djupt förtvivlad, grät varje dag. Jag söp mig full för att kunna somna och hoppades på att dö av en överdos men vaknade med en äcklig baksmälla.

Det tog två år att våga satsa på ett nytt förhållande efter den händelsen. Nu lever jag på annan ort, lyckligt gift med en go´och kramig make och har en underbar son.

Anneli

Min förre man bråkar fortfarande. Jag har begärt enskild vårdnad om barnen. De berättar att pappan slår den nya kvinnan och den äldsta av halvsyskonen.

Situationen är minst sagt svår och dessutom har barnen sett honom åka förbi utanför och bara stirra mot dem. Dessutom tror sig min minste son att han blivit jagad av honom...

Vad gör man - och vem tar barnens oro på allvar?

Vi har kämpat i 6,5 år för att någon ska lyssna på barnen. Jag menar, vad gör man när barnen hellre blir sjuka än åker dit? Gissa hur man mår när man tvingas säga, "du måste" - annars är det ju umgängessabotage...

Caroline

Jag separerade med mina barns far hösten 95 och hade väl inga planer på att ge mig in i något nytt den närmsta tiden.

Men jag träffade en kille på våren. Han var 3 år yngre än mig. Allt var underbart och gulligt det första året men plötsligt insåg han att jag var självständig och hade en egen vilja. I början var det mest glåpord och elaka kommentarer som fick mig att tvivla på mig själv.

Mina barn var rädda för honom eftersom han slog i dörrar och var allmänt otrevlig mot dem.

Jag vet inte om min osäkerhet gjorde mig svag. Jag stannade kvar hos honom i ytterligare tre år. Jag försökte att flytta från honom, men det slutade hela tiden med att jag tog tillbaka honom.

Jag slutade helt att gå i kläder som kunde avslöja alla min blåmärken på armar och ben. Jag vet inte var jag fick min styrka ifrån men jag vägrade att ge upp mina barn.

Han krävde han att mina barn inte fick vara hos mig då han var det.

Jag flyttade 5 mil från den staden där han bodde för att komma bort. Jag tog kontakt med en psykolog.

Efter 3 år tillsammans bad jag honom rakt ut att fara åt helvete. I dag har jag träffat en kille som älskar mina barn som om de vore hans egna. Nu har vi varit tillsammans i 3 år.

Chris

Min galna make höll på att slå ihjäl mig medan flera grannar stod och glodde!

Han kastade mig i trappan på alla fyra, sparkade mig på kroppen och huvudet samt drog i mitt långa hår så att det inte blev mycket kvar. Detta tog nog ca 10 minuter och ingen gjorde nåt. Sådana är svenskar som inte vill blanda sig i andras angelägeheter.

Senare var det någon som fick loss mig, medan min man sprang in i lägenheten och klippte sönder alla - och då menar jag alla - kläder. Även kapporna och pälsen förstördes. Jag hade kvar några strumpor och trosor.

På köksbordet hittade polisen en stor kniv som han tänkte använda på mig om han hade lyckats dra mig in i lägenheten!

Och detta var inte en alkoholist utan en man som höll på att skriva doktorsavhandling. Även jag är högskoleutbildad.

Allt det här hände 1986 efter flera månaders psyktortyr. Jag lämnade honom direkt. Fastän det var så länge sedan, hatar jag honom lika mycket idag som då!

Ingen kvinna ska tillåta en man att bli slagen. Man ska lämna honom direkt, annars fortsätter det i evigheter.

Jag är fortfarande ledsen och rädd när jag tänker på allt det där...

Lena

Jag har blivit misshandlad av min mor och av min bror.

Britta

Jag är nu 25 år och jag misshandlades av min före detta sambo från det jag var 21 år till 23.

Oftast kom misshandeln när han hade druckit. Han slog, hotade, låste in mig och våldtog.

Jag anmälde aldrig av rädsla för vad som skulle ske då.

Pia

Jag har inte blivit fysiskt slagen av min partner. Har däremot blivit psykiskt misshandlad och det är lika illa det. Där finns inga märken eller sår att visa upp, såren finns inuti där ingen ser dem. Man bär med dem med sig genom hela livet.

Det pratas mycket sällan om denna psykiska misshandel som jag tror är lika stor som den fysiska.

Agneta

Det har hänt mig en enda gång men det sitter kvar som en stor tagg i mig. Det var fruktansvärt.

Ofta tänker jag på det när jag läser om andra kvinnor som drabbas och som kanske upplever varje dag det jag upplevt en gång.

Jag förstår så väl att dessa kvinnor blir handlingsförlamade. Slagen gör ju inte mest ont fysiskt utan psykiskt.

Anna

Hej!

Varför handlar alltid misshandel om att slà? Man kan ju

faktskt bli misshandlad fast inte slagen.

Jag har själv inte blivit slagen, men anser att jag ändà blivit misshandlad. Mest psykiskt men ocksà fysiskt utan slag.

Tina

Själv levde jag som i en bubbla länge efter det som hände. Min man var mycket ångerfull ibland och fortfarande arg ibland. Den stressen var mycket jobbig.

Vi lever inte tillsammans längre - inte pga det som hände fast det fanns med i mina överväganden.

Bra att ni skriver om det här!

Karin

Jag träffade en kille 1996 och var till en början inte så intresserad. Men han gav sig inte utan uppvaktade mig och jag föll som en fura.

Till en början var allting bra. Han ville alltid vara tillsammans med mig. Jag sade till honom "du kan väl hitta på något med dina kompisar så att vi får lite andrum". Men han ville inte, han tyckte det var mysigare och vara med mig.

Efter ett år började han kasta glåpord efter mig och riktigt förnedra mig. Jag var helt knäckt, fast jag visade det inte. Det var andra i min bekantskapskrets som frågade hur jag egentligen mådde. Jag svarade "det är bara bra med mig".

Det värsta av allt är att folk tror inte det om honom. Folk skulle bara veta, vem han egentligen är....

Idag har jag ett ärr i hakan efter ett glas som han tryckte upp i ansiktet på mig.

Jenny

Chatta på fredag

Läs tidigare artiklar:

ARTIKELN HANDLAR OM