Hur bryter man med någon som gör en illa?

Lena Widding Hedin, forskare, svarade på läsarnas frågor om kvinnomisshandel

RELATIONER

Lena Widding Hedin säger: Hej och välkommen! Hoppas ni har många frågor.

Kenth säger: När började man att dokumentera kvinnomisshandel i Sverige?

Lena Widding Hedin säger: Så vitt jag vet så kom första avhandlingen 1987, som en slags dokumentation. Men det var ingen statistisk bearbetning, i den bemärkelsen.

kia säger: dom som slår ..har dom ofta själva blivit slagna som barn?

Lena Widding Hedin säger: Det finns en övervikt bland de som vuxit upp i våldsamma familjer. Men våldsamhet kan även vara psykisk misshandel.

becka säger: hej lena! har kvinnomisshandeln ökat dom senaste åren?

Lena Widding Hedin säger: Det kan man inte säga, för i Sverige har vi inte mätt så länge. Så inte vad man kan se, inte internationellt heller.

skövde säger: Hur ska man reagera om man misstänker kvinnomisshandel hos sin granne?

Lena Widding Hedin säger: Jag tycker att man ska prata med kvinnan, enskilt, och fråga om det är något man kan göra för att hjälpa henne. Visa att man är engagerad och att man bryr sig.

Kenth säger: När bör en kvinna misstänka att en man är en kvinnomisshandlare? Jag menar, finns det några varningstecken som är typiska för en kvinnomisshandlare?

Lena Widding Hedin säger: Ja, det finns det. Det är ofta män som har behov av att ha makt och kontroll över kvinnorna. Också män som är väldigt svartsjuka, onormalt svartsjuka. Att de ständigt är misstänksamma mot kvinnan när hon inte är tillsammans med mannen.

Sandra säger: Varför pratas det alltid om kvinnomisshandel? Å aldrig om misshandel av män?

Lena Widding Hedin säger: Ofta pratas det om misshandel mellan män, ofta våld mellan unga män. Men om du menar våld från kvinna till man, så har inga såna undersökningar gjorts, så vitt jag vet. Våld mot kvinnor är ofta mer skadligt än våld mot män

Adde säger: Varför är det så nedtystat med kivinnomisshandel mot män. Det är inte allt för ovanligt. Psykisk såväl som fysisk....

Lena Widding Hedin säger: Varför vet jag inte, men självklart är frågan relevant att ställa. I många andra länder har det gjorts utomlands. En del visar på ungefär samma förekomst och det är stora befolkningsstudier, bla i USA. Men våld från män får generellt ofta mer skadekonsekvenser.

Andreas säger: Är det så i dom flesta fall att kvinnor blir misshandlade oprovocerat eller brukar det finnas anledningar till det?

Lena Widding Hedin säger: I nya rapporten från BRÅ framkommer att det ofta är alkohol med i bilden. Det har vi sett i andra studier, internationellt. Provokation, vad är det, och för mig är det inte relevant att lösa en konflikt med våld, bara för att man blivit provocerad.

Blåmärket säger: Är det okej att slå tillbaka??

Lena Widding Hedin säger: Svårt. Det får man avgöra i sitt individuella fall. Det kan jag inte ge ett generellt svar på.

Anna säger: jag har själv blivit slagen vem ska man prata med då?

Lena Widding Hedin säger: Ring en kvinnojour, där jobbar ofta jätteduktiga kvinnor. Du kan även ringa andra frivilligorganisation, om du tillhör någon församling eller annat.

Marie säger: Kan du ta död på myten att det bara är "svaga" kvinnor som blir slagna, och förklara att det här kan hända vilken "stark" kvinna som helst.

Lena Widding Hedin säger: Det kan jag absolut göra!

Labolina säger: Kan man kalla det misshandel även om det "bara" är psykisk misshandel? Hur gör man för att bryta med någon som gör en illa?

Lena Widding Hedin säger: Huvudregeln är att man aldrig kan ändra på personen som använder våld eller förtryck, man kan bara ändra på sig själv. Grundregeln är: hur ska jag kunna undvika denna situation och komma ifrån detta?

Lotten säger: Hej Lena! Jag är nyfiken på Din åsikt. Varför dras vissa kvinnor åter och åter till män som skadar?

Lena Widding Hedin säger: Den typen av kvinnor som gör det är kvinnor med dålig självkänsla. Man kan tänka sig, att man har en sjukdom som inte blir behandlad, så blir man aldrig frisk. Kvinnor som inte får hjälp får svårt att ta sig ur detta, behandlingen tar också ofta lång tid.

matilda säger: Vilken vård anser du att dessa män ska få? Vilken vård har bäst effekt?

Lena Widding Hedin säger: Framför allt ska man beskriva att det är viktigt med våldförebyggande arbete. Män som slår bör genomgå någon form av terapi, gå i grupper. Det finns, och det bör utveckas ännu mer.

GEttopoet säger: Min mor var förföljd av hennes ex, men eftersom han aldrig slog henne så kunde polisen bara slänga ut honom ur porten efter att han hade trängt sig in hos henne. Han var inte skriven där men brottet räckte inte för att låsa in honom. Detta fortsatte tills jag skrämde iväg honom sjäv. Varför är det så?

Lena Widding Hedin säger: Därför man inte arbetat så intensivt med den här typen av brott, både av politiska och ekonomiskt orsaker. Kvinnomisshandel är inget prioriterat område, även om det finns på dagordningen. Eko-brottsligheten läggs det mer pengar på.

emma säger: varför klassas detta som ett kvinnoproblem. det är ju männen som har problem med att hantera sin känslor. hur kan man vända fokus till det?

Lena Widding Hedin säger: Genom att ta upp problematiken, jämt och ständigt och överallt. Vi kvinnor, och de män som INTE förtrycker, måste vara med och vända fokus.

My Transon säger: Ska man tro på någon som säger att denne älskar en men samtidigt misshandlar en?

Lena Widding Hedin säger: Nej, det tycker jag inte. Man slår inte den man älskar.

Kenth säger: Hur många fall av psykisk kvinnomisshandel finns det i Sverige??

Lena Widding Hedin säger: Det vet vi ju inte, det finns ingen sådan undersökning gjord.

Lotten säger: Finns det något som tyder på att män med överdrivet kontrollbehov är överrepresenterade när det även gäller fysiskt våld?

Lena Widding Hedin säger: Ja, det finns det.

Adde säger: (fundering ang. My Tansons svar från dig) Är det inte så att mannen kan vara psykiskt sjuk och därför slår kvinnan, men fortfarande älskar kvinnan. Undrar.

Lena Widding Hedin säger: Jodå, det finns män som är sjuka, men rent patologiska män som slår är en väldigt liten del av de som misshandlar.

Mimmi säger: Ska man alltid lämna ett förhållande efter ett slag. Även om det är en engångsföreteelse.

Lena Widding Hedin säger: Det får man avgöra från situation till situation. Klart att det förekommer att någon slår en gång. Det är stor skillnad på att bli systematiskt misshandlad och slagen en gång på en tioårsperiod.

Paola säger: Men är det inte lite lurigt med statistik? Som typ när de sa att Sverige har högst våldtäktsfrekvens i Europa. Sen handlade det mest om skillnader i redovisning av anmälningar, åtal, fällanden etc?

Lena Widding Hedin säger: Statistik är alltid lurigt. Framför allt gäller det att använda den på rätt sätt. Vad man ska ha den till. Nu när vi har statistik är det dags att göra förändringar.

Banan säger: Tycker du att våldsbrotten mot kvinnor i hemmet är ett större samhällsproblem än det faktum att män lever betydligt farligare på gator och torg? Är inte mediabilden något vriden?

Lena Widding Hedin säger: Jag tycker båda sakerna är lika allvarliga. Inte någon skillnad på så sätt. Man ska arbeta med båda sakerna. Skillnaden är att kvinnan utsätts av någon som hon känner i sitt hem, medan en man ofta blir misshandlad en en okänd på en annan plats.

N.E säger: Varför är det så milda straff mot kvinnomisshandel och våldtäkter i sverige för?

Lena Widding Hedin säger: Det har med historia och lagstiftning att göra. Brott mot kvinnor betraktas kanske inte så allvarligt som andra brott. Vi har en lag från -65 som förbjuder våldtäkt i hemmet, men det finns inte så många fällande domar.

knodden säger: Kan man inte använda lögndetektor på anmälare så att man vet om det verkligen har hänt? Det går ju inte att få bort en stämpel som misshandlare (en som varit utsatt för det).

Lena Widding Hedin säger: Kan man väl om man tror på lögndetektorer. Men det är väldigt få kvinnor som anmäler, det har vi ju sett. Men det är väldigt som gör sig omaket att anmäla något som inte är sant, tror jag.

Banan säger: Vad är menar du är skillnaden mellan en man som slåss på krogen och en som slåss i hemmet, är den senare gruppen i större behov av vård?

Lena Widding Hedin säger: Egentligen inte.

Marie säger: Var går gränsen för misshandel? Min väninna tycker inte det är så farligt det hon utsätts för...

Lena Widding Hedin säger: Nu vet jag inte vad hon utsätts för och det är en subjektiv upplevelse. Problemet är att kvinnor i misshandelsrelationer ofta inte ser vad som pågår. Försök att bearbeta din väninnan och du tror att hon är misshandlad. Ofta när man frågar en kvinna om hon blir misshandlad så säger hon nej. Att hon nästan blivit påkörd av sin man med bilen räknar hon inte in. Det blir vardag för de här kvinnorna.

Tack för chatten och jag hoppas att alla engagerar sig och visar civilkurage och ingriper där det behövs.