Bekänn färg!

Klä dina värderingar i rätt ton och plagg

1 av 2
Se bildextra under artikeln.
RELATIONER

Rött, grönt eller blått.

Att välja parti är en sak, att välja kläder en annan.

Aftonbladet Söndag hjälper dig att bekänna färg.

Med kläder kan man uttrycka mycket. Sin personlighet, sin religionstillhörighet och framförallt – vilka värderingar man sympatiserar med.

Kläder har under många generationer symboliserat makt, fattigdom eller klasstillhörighet. Är mode politik? frågade vi författaren och modeskribenten Lotta Lewenaupt.

– Jag personligen menar att mode inte är politik. Mode är däremot ett sätt att uttrycka en åsikt. Det kan vara ett sätt att meddela sig, som engelska designern Katharine Hamnett gjorde då hon tryckte t-shirts med politiska meddelanden.

– I Sverige var Mah-Jong ett bra exempel på ett konfektionsföretag som förenade sin klädproduktion med ett politiskt ställningstagande (vänsterpartiet), berättar hon.

Det började i Romerska riket för 2 000 år sedan, då Caesar basade över ett av världshistoriens mäktigaste imperier. Han svepte metervis av vita linnetyger konstfullt draperade runt sin kroppshydda. Och så gjorde de flesta som gillade hans politik. Den kinesiske ledaren Mao Tse Tung var mannen som gav namnet kinakrage ett ansikte – eller hur var det nu med det?

– Det där är faktiskt lite lustigt, för tittar man på Mao Tse Tungs arbetar-uniform så var det en blandning mellan en kavaj och en uniform med låg vikt krage. Han bar alltså ingen kinakrage som många har fått för sig, berättar Lotta Lewenhaupt.

Andra grupper som har uttryckt åsikter med hjälp av kläder är palestinierna, punkarna, modsen samt hippisar.

Hur ser modet ut i maktens korridorer i dag? Ja, vi kan bara gissa. En sak är i varje fall säker. Knytblusen som hängde på de flesta kvinnliga politiker i början på 90-talet är ett minne blott.

Agneta Elmegård

ARTIKELN HANDLAR OM