Hjälper ett badkar mot sex- tristess?

Ja, säger sexologen Malena Ivarsson. Byt rum och bryt enformigheten

1 av 2 | Foto: ANDREAS LUNDBERG
Bada tillsammans i badkaret med tända ljus på toalettlocket och handfatet. Det är romantiskt och avslappnande och kan vara det som ger sexlivet en extra kick.
RELATIONER

Två månader sedan sist?

OK, men det finns hopp för sexlivet. Byt rum, säger sexrådgivare Malena Ivarsson.

Enformighet kan ta död på sexlusten – att gång efter gång ha sex i samma knarrande säng, med samma solkiga lakan och samma klockradio som lyser neongrönt rakt i ögonen.

Lösningen heter variation och det behövs inte dyra sexleksaker eller besök i pinsamma erotikbutiker för att få en nytändning. Det kan räcka med att skippa sängen och ha sex på nya ställen i bostaden.

– Det är lätt att köra fast i gamla spår i sexlivet. Nya platser är både upphetsande och spännande. Dessutom skapar det erotiska minnen för en specifik plats som kan egga till sex i framtiden, säger Malena Ivarsson.

Hon tycker inte att sex behöver vara som en trerätters middag.

Ibland kan man strunta i förspelet eller köra en snabbis i hallen precis innan lördagens middagsgäster kommer.

Bort från rutinen

– Det viktiga är att få bort kraven. Sex måste inte vara på ett speciellt sätt, hålla på ett exakt antal minuter eller leda till orgasm. Genom att ha sex på nya platser kan par komma ifrån rutiner och krav som förstör sexlusten.

– Man måste ha humor och kunna skratta med varandra när man har sex på bökiga ställen – annars kan det lätt bli pinsamt när hatthyllan ramlar ner eller stolar välter, säger Malena Ivarsson.

För de riktigt vågade rekommenderar Malena trädgården eller balkongen.

Vad gör man om sexet inte blir bättre om man byter rum?

– Att ha sex i andra rum än sovrummet är en krydda till sexlivet, precis som att prova sexleksaker eller sexiga underkläder. Om ett par har problem med sexlivet kan det hjälpa att försöka att varva ner från stressen i vardagen och våga bli intima och lyssna på varandra igen. Att lösa upp knutarna i ett förhållande blir lättare om man tar det lugnt och pratar med varandra, det handlar om att förnya sig inifrån.

Sanna Norlin