Mode för - modiga

Stort bildextra från parisvisningarna

RELATIONER

PARIS

Hämningslöst och kaxigt.

Fulsnyggt eller rent av smaklöst.

Attityd är det franska skönhetsidealet à la mode.

Efter Milano är det äntligen dags för Prêt-à-porter-veckan i Paris. Gucci, Prada och Armani i all ära, men det är ändå i Paris som modet skapas.

Och visningarna i går gjorde ryktet all ära. Unga stjärnskottet Lutz visade gamla godingar som skjortklänning och långkofta i ny, fräck tappning. Löst sittande tröjor, tajta herrlinnen och kortkorta tubkjolar verkar kanske bekant vid första ögonkastet. Men med avklippt kavaj utanpå - egenligen är bara kragen och ärmarna kvar - känns det fräscht och oväntat. Enkelt, men ändå raka motsatsen till minimal modearkitektur.

Fantastisk cirkus

John Galliano, geniet som ligger bakom modehuset Christian Diors nyvunna popularitet, bjöd än en gång på fantastisk cirkus. Färgglad, galen och sexig med en klar och mycket bejublad tendens åt det smaklösa.

Mannekängerna var "sminkade" med äkta brysselspets och påklistrade fjädrar. John Galliano tycker om allt som väcker uppmärksamhet: en genomskinlig chiffong flätad kring kroppen, en kortklänning med reklam-patchwork eller en regnjacka i guldlamé. Kläder för modiga helt enkelt.

Blåställ och stiletter

Hos Isabelle Ballu fick mannekängerna stoltsera fram på tio centimeter höga stilettklackar och i blåställ! Eller rättare sagt, den sexiga lilla biten som fanns kvar av det efter att Isabelle tagit till saxen. Och så var det plufsiga hängsellinnen till knappa underbyxliknande shorts, handmålade aftonklänningar och mycket, mycket svart.

Men det är varken kjolens färg eller längd som avgör trenden. Utan det som finns i.

Kvinnans kaxiga attityd.

Katrin Jakobsen