Domen: Flickan var för nykter för att våldtas

Mannen frias eftersom hon inte var ”hjälplös”

RELATIONER

En kraftigt berusad 19-årig flicka säger att hon blivit utnyttjad sexuellt.

Men både tingsrätt och hovrätt friar mannen.

Domstolarna anser inte att flickan var tillräckligt berusad - trots att hon hade 2,2 promille flera timmar efter övergreppet.

Foto: KATRIN JAKOBSEN
åklagaren vill veta vad som gäller Kammaråklagare Karin Hansson försökte få domen överklagad till Högsta domstolen. Hon ville veta vilken grad av berusning som krävs för att det ska räknas som "hjälplöst tillstånd". Men hon fick nej.

Åklagare Karin Hansson reagerade på domarna. Hon skrev en inlaga till riksåklagaren för att få honom att överklaga domen till Högsta domstolen.

- Jag var ute efter att få en prövning av graden av berusning som krävs för att det ska räknas som "vanmakt" eller "annat hjälplöst tillstånd", säger Karin Hansson, kammaråklagare i Luleå.

Men i går kom beslutet: riksåklagaren kommer inte att överklaga hovrättens dom.

Flickan minns inget

- För dem är det enbart en bevisfråga. Jag vill veta för framtida mål vad det är som gäller.

På kvällen den 16 juni 2000 firar den 19-åriga flickan att hon tagit studenten. Hon blir så kraftigt berusad att hon blir avvisad från en bar i Luleå. Hon följer med en bekant, en 23-årig man, hem. De ska hämta mer sprit till den efterfest som pågår hos hennes pojkvän. Det sista hon minns är att hon sitter i soffan hos sin bekant och dricker. När hon vaknar igen ligger hennes trosor på golvet och hon känner att hon har haft någon i sig. Hon minns ingenting.

När hon efter anmälan kommer till sjukhuset vid 10-tiden på morgonen har hon 2,2 promille i blodet.

- För en icke-vanedrickare är 2,2 promille nära medvetslöshet. En 19-årig flicka är rejält berusad och nära att somna. Dessutom förbränner du mellan 0,15 och 0,2 promille i blodet. Därför kan man utgå ifrån att flickan några timmar tidigare var nära 2,5 promille, och då är de allra flesta människor nära att tuppa av, säger Stefan Sparring, överläkare på Maria Ungdom.

De tror på mannen

Den 23-åriga mannen åtalas för sexuella övergrepp, för att ha utnyttjat flickans hjälplösa tillstånd.

Men både tingsrätt och hovrätt går på mannens linje. Han hävdar att 19-åringen varit med på att ha sex. Domstolarna menar att det inte är bevisat att flickan varit i "vanmakt" eller "hjälplöst tillstånd" - i alla fall inte under hela samlaget. Tingsrätten konstaterar i domen att det inte är osannolikt att hon: "i något skede av det sexuella umgänget kortvarigt befunnit sig i ett tillstånd av hjälplöshet".

- Det är konstigt formulerat. Det fanns många indikationer på att hon var väldigt berusad, och jag undrar vad som krävs ytterligare för bevisning, säger Karin Hansson.

Tidigare i Aftonbladet

Christina Larsson