Tonårsrökning ökar risken för bröstcancer

70 procent högre risk för de flickor som börjar tidigt

RELATIONER

För flickor som börjar röka i tonåren är risken för att de senare i livet utvecklar bröstcancer två tredjedelar högre jämfört med ickerökare.

Studien - publicerad i den brittiska medicintidskriften The Lancet - jämför ett tusen intervjuade kvinnor i Kanada som haft bröstcancer och ett tusen som inte fått sjukdomen.

Hos de kvinnor som började röka inom fem år efter den första menstruationen, var risken 69 procent högre att de i vuxenlivet sedan utvecklade bröstcancer.

Enligt forskaren Pierre Band i Vancouver är bröstvävnaden som mest känslig för de cancerframkallande ämnena i tobaken under puberteten då bröstens celler fortfarande utvecklas.

Hans slutsats stöds av att kvinnor i studien som passerat klimakteriet och som började röka efter sin första fullgångna graviditet inte led av någon förhöjd bröstcancerrisk.

Tidigare forskning har påvisat ett samband mellan kvinnor som fått bröstcancer och som utsatts för strålning under puberteten. Djurförsök har också visat att bröstvävnaden är mindre känslig för cancerämnen efter en genomförd graviditet.

''Våra bevis för det skadliga samband som tobaksrökning har med den vanligaste cancerformen hos kvinnor borde stärka vikten av att förebygga att folk börjar röka, särskilt under puberteten'', skriver forskaren i den senaste studien.

AFP- TT

ARTIKELN HANDLAR OM