– Ställ inte upp i tävlingen, Sofia

Fröken Värmland åker till Nigeria trots dödsdom

1 av 2 | Foto: NIKOLAI JACOBSEN
MISS FRANKRIKE VÄDJAR TILL FRÖKEN värmland Miss Frankrike, Sylvie Tellier, bojkottar Miss World-tävlingen i Nigeria tävlingen i protest mot att en nigeriansk mamma dömts till döden. Miss Frankrike uppmanar nu svenskan Sofia Hedmark att delta i bojkotten.
RELATIONER

PARIS

- Stanna hemma, Sofia! Åk inte till Miss World-tävlingen i Nigeria!

Det uppmanar nu Miss Frankrike sin svenska kollega, Sofia Hedmark. Dödsdömda Amina Lawal behöver fröken Värmlands stöd, menar fransyskan.

Frökenupproret mot Miss World-tävlingen i Nigeria tilltar i styrka.

Den 30 november ska skönhetsdrottningar från hela världen samlas i Abuja i Nigeria, där någon av dem ska krönas till den vackraste kvinnan i världen.

Samtidigt väntar den 31-åriga nigerianska mamman Amina Lawal på att stenas till döds.

Hennes brott enligt en islamisk sharia-domstol: att ha blivit med barn utanför äktenskapet.

Sylvie Tellier, Miss Frankrike 2002, är en av dem som protesterar.

- Jag tänker själv ha barn en dag. Och de kan mycket väl bli utomäktenskapliga. Att tävla i Nigeria samtidigt som Amina Lawal riskerar att stenas för detta tycker jag är helt otänkbart, sa hon häromdagen vid ett protestmöte.

Massiva protester

Enligt Sylvie Tellier ställer sig även Fröken Belgien och Fröken Schweiz bakom uppropet mot Aminas dödsdom.

Tusentals personer världen över, liksom flera människorättsorganisationer och mediaföretag protesterar mot dödsdomen.

Svenska TV 3 tror däremot inte på bojkott som vapen och tänker skicka Sofia Hedmark, som blev tvåa i Fröken Sverigetävlingen, till Nigeria.

Bojkottar inte

Marianne Djudic, presschef på TV 3, har tidigare sagt att det mest effektiva sättet att protestera är att delta med en "frisk, frimodig och bra förebild för hur unga kvinnor ska vara".

- Vi kommer inte att bojkotta tävlingen på grund av dödsdomarna. Det är ett ställningstagande som jag och TV 3 har tagit gemensamt, säger Sofia Hedmark.

Hon betonar att hon är motståndare till dödsstraff men tanken bakom ställningstagandet är att visa sitt stöd för landets regering.

- Vi ska komma ihåg att landet Nigeria och regeringen där är emot sharialagarna och dödsstraff. Det är några enstaka fundamentalistiska muslimer i norra Nigeria som är för. Genom att åka så stöttar jag regeringens syn.

Aftonbladet visade i går Miss Frankrike en bild på Sofia Hedmark.

- Vad söt hon är. Mycket söt, säger Sylvie Tellier.

Men att Sofia Hedmark skulle kunna protestera effektivt på plats, tror inte fransyskan på.

"Kan påverka"

- Visst kan Sofia prata med ett par journalister, men sen då? Jag tror inte att hon kommer att kunna protestera genom att marschera baklänges på podiet direkt, säger Sylvie Tellier, som tycker att Sofia Hedmark går miste om något stort.

- Vår bojkott kan påverka många människor. I dag håller många små bäckar på att bli en flod.

Amina ska stenas – när hon slutar amma

Magnus Falkehed, Annika Sohlander