Kvinna 2002 - störst i Sverige

1 av 2 | Foto: BÖRJE THURESSON
52 får visa upp sig Kvinna 2002 är större än Fröken Sverige och alla andra skönhetstävlingar. Den 4 november sker modevisningen på Cirkus i Stockholm.
RELATIONER

Nu är Aftonbladets manifestation Kvinna 2002 störst i Sverige.

Över 4 000 har anmält sig. Det är långt fler än till Fröken Sverige och andra skönhetstävlingar.

- Och då är det säkert tio gånger så många som skulle vilja vara med men som inte kommit sig för med att skicka in en anmälan, säger grundaren Camilla Thulin.

Det hela började för två år sedan med att designern Camilla Thulin, koreografen Maud Kerzendörfer, Aftonbladet Kvinna och Björn Axén Institut efterlyste "kvinnan som vän med sin kropp och stolt över att visa den".

Enormt gensvar

Gensvaret blev enormt redan då, det ökade i fjol och i år är alltså Kvinna 2002 det största evenemanget i sitt slag.

Kvinnor i alla former och modeller, gamla som unga har velat vara med och 4 november kommer 52 av dem att visa upp sig i en teatral visning på Cirkus i Stockholm.

- Vi har försökt att få ett så brett spektra som möjligt. Vi har säkert ratat 200 möjliga Fröken Sverige-kandidater. I stället kommer Kerstin, 74, och Lola, 70, att vara med - och en skön mamma med sina tre döttrar och ett par rullstolsburna kvinnor, säger Camilla Thulin.

Var det svårt att välja?

- Fruktansvärt svårt. Man får gå på intuition. Både Maud och jag har varit med länge i branschen, 40 år tillsammans. Vi tittar på allt, inte bara hur kvinnorna ser ut. De måste vara en grupp som passar ihop. Vi har bara en dag på oss att lära ut hur man går på catwalken. Det är stenhårt, säger Camilla Thulin.

Du kallar Kvinna 2002 för "folklig feminism" - är det egentligen inte bara ännu en skönhetstävling?

52 vinnare

- Världens mest demokratiska tävling i så fall. Vi har ju 52 vinnare. Man kan mer se det som en manifestation. Jag tror att de flesta anmäler sig, inte för att vinna, utan för att det är en skön idé.

"men feminism?

- Här får kvinnor över 20 vara med. De som annars är ointressanta i alla kommersiella sammanhang. Och många är ensamstående - som slavar och sliter. De får en rolig dag tillsammans med andra likasinnade kvinnor, säger Camilla Thulin.

Skulle ni få 4 000 anmälningar till Man 2002?

- Ja, från killar under 30 men jag tror inte att medelålders män har det suget. De behöver inte komma ifrån på samma sätt som kvinnorna.

Borde inte fler få chansen?

- Jo, jag fick faktiskt det förslaget från en äldre kvinna när jag höll föredrag för några dagar sedan. "Varför åker ni inte landet runt och arrangerar Kvinna 2002 på många olika platser", sa hon.

Läs mer om Kvinna 2002

Jon Hansson