Svenskt mode intar Paris – med storm

1 av 3 | Foto: KATRIN JAKOBSEN
fräckt - och svenskt 2 Kedjan håller knappt ihop den lilla festblusen. Kortkorta silverkjolen känns inte heller riktigt rejäl. Men spelar det någon roll? Sexigt och vågat från Marcel Marongui.
RELATIONER

PARIS

Sexigt, fräckt och svenskt.

Våra vassa designers tar Paris med storm.

I går visade de för fullsatta lokaler vad svenskt mode går för. Och den kräsna internationella publiken bara ääälskade det.

Marcel Marongui har varit med bland de stora namnen ett bra tag nu. Men varje säsong finns samma hot: vinna eller försvinna. Modebranschen känner ingen pardon.

En eller två misslyckade kollektioner betyder slutet för designern. Det gäller att alltid ha näsan rätt i vinden.

Men i går fanns det ingen anledning till nervositet. Visningen var mer som en konsert än en modeshow. Rockmusik och häftiga kulisser kändes helt rätt i tiden.

Och Marcels nya sommarkollektion känns betydligt vassare än förr. Genomskinligt, sexigt och extremt utmanande. En vild blandning av kvinnligt och maskulint med en bra dos tonårsrevolt.

Överlånga metallkedjor på tajta och transparanta spetsklänningar. Slitsarna når upp till höften. Fina skjortan hålls nödtorftigt ihop med en kedja.

- Det här är ingenting för mig, skrattar Marcels mamma Inger efteråt. Hon har kommit till Paris för att titta på visningen - och är förstås mycket stolt över sonens framgånger.

- Kläderna är fina - även om jag inte riktigt förstår mig på det. I går släpade Marcel mig till sin butik här i stan. Där klädde han mig i nytt från topp till tå. Helt i svart. Det känns rätt bra.

- Numera gör han även kläder i min storlek. Jag fick till och med en väska. Jag brukar gå med plastpåsar annars.

För Ann-Sofie Back blev det i går tredje kollektionen i stora modevärlden. Den lilla, ruffiga visningslokalen var fullsatt med modeavantgarden på jakt efter nya förmågor.

Ann-Sofie lyckades förvåna den bortskämda Parispubliken med sina dekonstruerade, ihåliga sweatshirts och kjolar som påminner om mormors gördel - fast mycket sexigare.

Och de omvandlade skjortorna som ser ut som att ha fastnat i behån känns näst intill som konst. Hon fick mycket applåder och kunde efter visningen pusta ut.

- Det känns bra nu. Fast jag behöver nog en drink.

Katrin Jakobsen

ARTIKELN HANDLAR OM